Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Romeva: ‘Si avui hi hagués un referèndum sobre la independència de Catalunya votaria que sí’

L’eurodiputat d’Iniciativa Raül Romeva assegura que ‘si avui hi hagués un referèndum sobre la independència de Catalunya votaria que sí, com ja va fer’, segueix, ‘durant les consultes simbòliques de fa uns mesos’. Així ho diu Romeva en una entrada al seu blog amb el títol ‘Carta a los amigos y amigas de España‘, que simbolitza ser una missiva als ciutadans espanyols. En l’article, l’eurodiputat es refereix a la sentència de Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut i defensa ‘una Europa federal on l’ens a federar sigui Catalunya com a tal, i no necessàriament formant part d’un Estat espanyol que ni la vol com aquesta se sent, ni la respecta, ni la representa’.

Redacció
Redacció 30/06/2010

L’eurodiputat ecosocialista assenyala que l’Estat no respecta Catalunya en tant que ‘no respecta la voluntat expressada majoritàriament pel seu Parlament’; ni tampoc la representa a Brussel·les. ‘Ho veig contínuament on oportunament s’obliden algunes qüestions fonamentals que tenen que veure amb aquest model d’Estat suposadament descentralitzat que diu ser Espanya’, assenyala.

Romeva explica que ja fa temps que ‘es va donar de baixa del vaixell federalista espanyol’ i assegura que la sentència del TC espanyol i l’actitud dels principals partits espanyols el ratifiquen en aquesta decisió. ‘No tinc res contra Espanya com a tal (…) Però tampoc vull haver de justificar-me cada vegada que em presento com a català, o parlo en català, o reclamo poder parlar en català al Parlament Europeu’. Per això, manifesta que troba a faltar que ‘es parli en clau de pluralitat federalista en la resta de l’Estat i que es defensi la unitat en la diversitat’.

En aquest context, Romeva apunta que la situació a Catalunya és de ‘neguit’, que obliga ‘a molts a reconduir les bases d’un diàleg que, tot i que s’ha de mantenir obert, serà en base a unes noves regles’.

‘Un abans i un després’ entre Catalunya i l’Estat

Romeva alerta que la sentència del Constitucional significa ‘un punt d’inflexió sense precedents i determinarà un abans i un després de la relació amb el conjunt de l’estat espanyol’. ‘És trist i mai hauria d’haver passat’, remarca Romeva.

Així mateix, subratlla que el TC espanyol ‘és més un ens polític que jurídic’. ‘Un tribunal que ha quedat totalment desacreditat per haver sucumbit a la trampa del PP més ranci i irresponsable que he conegut mai’, ha apuntat. Romeva també s’ha mostrat decebut amb el PSOE, que ‘ha preferit competir amb el PP alimentant el sentiment anticatalà en lloc d’alimentar i promoure els beneficis de construir un estat veritablement plurinacional’.

En aquesta carta oberta als ‘amigos y amigas de España’, Romeva els demana respecte. ‘Desconec on ens pot portar tot això, però és evident que hem superat fa temps el punt de no retorn, i és evident també això significa una clara crisi d’estat’. Acte seguit, fa referència a la manifestació del 10 de juliol i els demana també que s’hi uneixin.