Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Romeva posa la directa a Itàlia: Catalunya no “esperarà per sempre” que l’Estat s’avingui a negociar

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, remarca en una entrevista amb l'agència de notícies pública d'Itàlia (ANSA), que Catalunya “no esperarà per sempre” que el govern espanyol decideixi negociar la independència. “La gent vol decidir el seu propi futur i no esperarem per sempre”, indica en una entrevista que ANSA li va fer aquesta setmana aprofitant el viatge “informal” de Romeva al país transalpí. El conseller es mostra plenament disposat a “cooperar” amb el govern espanyol i subratlla que la Generalitat no vol un conflicte permanent amb l'Estat: “Però volem negociar sobre la base dels principis de respecte mutu i igualtat”. Segons ell, si continua la negativa al diàleg per part del govern espanyol sobre la convocatòria d'un referèndum sobiranista, “haurem de fer alguna cosa”.

Redacció
Redacció 15/04/2016
“El 80% dels catalans vol un referèndum”, recalca Romeva, que afegeix que, tot i que la Constitució no reconeix el dret a l'autodeterminació, “no impedeix que Catalunya voti”. “Legalment res ho impedeix. L'ideal és el que va passar a Escòcia, però a Espanya no tenim a David Cameron”, afegeix.
 
El principal problema, segons Romeva, és “l'absoluta manca de diàleg” amb el govern de Madrid, que “fa orelles sordes a parlar, dialogar i obrir negociacions”. “Les propostes que rebem tendeixen a reduir l'autonomia”, respon quan el periodista li pregunta si acceptarien un tracte que inclogués més autonomia per a Catalunya.
 
Com a europeista convençut, Romeva defensa que Catalunya continuï formant part de la construcció de la Unió Europea, tot i que s'ha mostrat crític amb la direcció que està assumint des de fa diversos anys la Comissió. “Cal recuperar la idea dels pares d'Europa com Altiero Spinelli i Jean Monnet”, sentencia.