Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Rodés i Godó darrere la censura al MACBA?

La Fundació MACBA i el MACBA són dues institucions jurídicament independents que formen el Consorci MACBA juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, i és l’òrgan de govern del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. La fundació està presidida per Leopoldo Rodés i té de vicepresident a Javier de Godó, tots dos reconeguts  monàrquics, Rodés, alhora, és vicepresident del MACBA. En les vocalies del patronat també hi ha una nodrida representació de la “societat civil” que representa la flor i nata monàrquica i unionista de les elits catalanes i la presidenta d’honor és la reina Sofia. La composició d’aquest patronat podria explicar la suspensió de l’exposició 'La bèstia i el sobirà', fet que posa Barcelona en pedestal de la censura artística.

Redacció
Redacció 19/03/2015

Les empreses fundadores de la fundació MACBA són: Agrolimen, “la Caixa”, Coca-Cola Iberian Partners, El País, Freixenet, Fundació Abertis, Fundació Banc Sabadell, Fundació Puig, Gas Natural Fenosa, i La Vanguardia. La directora de la fundació MACBA és Ainhoa Grandes Massa, que és la dona del president de la fundació, Leopoldo Rodés. 

Malgrat que l’objectiu del Consorci és, entre altres,  donar a conèixer al públic local l’art d’avantguarda internacional, ha cancel·lat l'exposició per “desavinences entre l'equip comissarial i la direcció del museu sobre continguts inclosos en la mostra”.

El museu ha va decidir no incloure una obra de l’artista, Ines Doujak, anomenada “Haute Couture 04 Transport”, que mostra un gos que penetra la líder feminista boliviana, Domitila Barrios de Chúngara, que a la vegada penetra un personatge que té semblança amb el rei espanyol Juan Carlos I, que vomita flors damunt de cascs nazis, en el que vol ser “una representació visceral de l’explotació”, segons la pròpia artista. El director del museu, Bartomeu Marí, ha assenyalat que considera “inapropiada” l’obra en la mostra i ha indicat que davant de la negativa dels comissaris i de l'artista a treure-la, s'ha decidit suspendre l’exposició.