Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Rivera enfonsa la paradeta de Rosa Díez

El febrer de 2013, les enquestes donaven a la formació de Rosa Díez una estimació històrica del 13,6% del total de vots al conjunts d’Espanya. Només dos anys després, el partit que havia de ser conjuntament amb Izquierda Unida l’alternativa, s’enfonsa i torna a les andanades. Les darreres enquestes li’n donen entre un 3 i un 4% dels vots.

Redacció
Redacció 24/03/2015

Ho avançava diumenge el Directe!cat, i des d'ahir totes les mirades es dirigeixen ara cap a Rosa Díez. La dirigent exsocialista de 62 anys s’ha ofegat en el seu got d’aigua. L’aparició en escena de Ciudadanos i el lideratge jove d’Albert Rivera amb un discurs similar però sense un to tant crispat, i amb el recolzament dels mitjans, ha fet que una formació nova com UPyD sigui percebuda per l’electorat com un partit antiquat, de lideratge amortitzat.

Vomitar bilis no sempre surt a compte. UPyD no representa alternativa a res, ni té programa ni capacitat de regeneració a banda de brandar la bandera d’Espanya o recolzar totes les iniciatives possibles per atacar Catalunya. La falta de visió estratègica de Díez ha enfonsat el seu partit quan Ciudadanos li ha llençat el flotador i ella l’ha rebutjat. Ara, sense la fusió entre C’s i UPyD, la militància dels segons començarà a fer el traspàs cap a la formació d’origen català. Les eleccions andaluses marcaran tendència en aquest sentit.

Dirigents del seu partit com Toni Cantó han explotat en les darreres hores contra aquesta evidència i no s’han estalviat les crítiques públiques. Les eleccions a Andalusia no només han frenat l’ascens d’aquest partit, sinó que n’han iniciat el retrocés. Respecte les eleccions de 2012, la formació ultraespanyolista ha perdut 52.754 vots i ha passat de no tenir representació amb un 3,3%, a l’irrellevant 1,9%. La formació seguirà sense tenir cap incidència a Catalunya, i menys ara que la seva líder haurà de centrar tota la seva atenció en mantenir la cadira.

Aquest matí, la veterana dirigent ha dit via twitter que “Encara no ha arribat el dia en què UPyD deixi de ser necessari. Per això no podem consentir sense batallar que destrueixin tot allò que estimem.” Díez segueix camí del precipici amb el mateix discurs, mentre ja s’eleva a quatre el nombre de dirigents nacionals dimitits arrel de la no fusió amb Ciudadanos.