Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Rigau recorda que és la Generalitat qui fixa la proporcionalitat entre català i castellà

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha defensat que és el Govern el que ha de fixar la proporcionalitat del català i el castellà a les aules i que així ho ha fet. La consellera ha contestat el diputat de C’s Albert Rivera que ha acusat la Generalitat de no complir les tres sentències del Tribunal Suprem sobre el model d’immersió lingüística. Rigau ha mostrat el seu respecte per la justícia i ella i Rivera s’han llençat retrets sobre la diferent interpretació de les sentències. La consellera ha defensat que aquestes estableixen que la proporcionalitat de les llengües les marca el Govern, mentre que el diputat de C’s ha assegurat que diuen que el català és vehicular però ‘el castellà també ho és’.

Redacció
Redacció 18/02/2011

Rivera ha instat al Departament d’Educació a complir aquestes sentències ja que reconeixen ‘un dret’ dels ciutadans. S’ha mostrat partidari de debatre el percentatge per a cada llengua però ha assegurat que ‘el que no es pot debatre és que hi ha dues llengües vehiculars’.

Durant un moment de la seva intervenció, el diputat ha ensenyat a la consellera un foli sobre una avaluació que una escola va fer als seus alumnes i en la que, segons Rivera, marcaven amb un adhesiu vermell la resposta d’un nen que assegurava que parlava castellà a classe, moment en que el diputat s’ha enganxat un adhesiu igual per parlar en castellà.

Rivera ha demanat a Rigau que aposti per un model d’educació que inclogui l’aprenentatge d’algunes matèries en català, altres en castellà i altres en anglès. Ha afegit que C’s no defensa la separació dels alumnes per raó de llengua sinó un sistema trilingüe.

Rivera ha preguntat com complirà el Govern aquestes sentències i que, en cas de no fer-ho, ‘només quedarà la via judicial’.

El diputat del PP Pedrdo Chumillas també ha preguntat a la consellera sobre aquest assumpte i li ha demanat que compleixi això que ha dictaminat ‘el poder judicial’.

Rigau ha lamentat que la qüestió lingüística continuï sent motiu de discussió al Parlament i ha assegurat que l’objectiu del sistema educatiu és que en acabar l’etapa obligatòria els alumnes tinguin un domini tant del català del castellà, com ha assegurat que està passant. ‘Hagi governat qui hagi governat sempre s’ha complert’, ha dit.

Rigau ha dit que la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) està recorreguda però no dictaminada per la qual cosa ‘és vigent la seva aplicació’. A més, ha afirmat que les sentències del TS afecten a ‘casos particulars’. La resta de grups parlamentaris han mostrat el seu suport al Govern en aquest assumpte.