Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

Ridao proposa un gran pacte polític per donar transparència al finançament dels partits

El secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao, ha demanat aquest dissabte la creació d’un gran pacte entre els partits polítics per millorar la transparència del seu finançament i abaratir el cost de les campanyes electorals. El republicà proposa la tramesa conjunta de propaganda electoral i butlletes, que aniria a càrrec del Govern, o escurçar la campanya electoral per abaratir els seus costos i evitar que alguns partits recorrin al finançament il·legal per pagar-los. Respecte a l’ingrés a presó dels acusats per la trama de corrupció del cas Pretòria, Ridao ha lamentat que des d’alguns sectors espanyols es parli de Catalunya ‘no com un oasi, sinó com unes aigües estancades i podrides’.

Redacció
Redacció 31/10/2009

El pacte entre partits constaria segons Ridao, de la tramesa conjunta de totes les butlletes i documentació electoral a cada casa des del propi Govern, escurçar la campanya electoral abaratint els seus costos, evitant així que alguns partits recorrin a finançament il·legal per fer front als seus deutes de crèdits per pagar la campanya i prohibir que empreses que fan serveis al Govern puguin fer donacions als partits. Aquesta és una iniciativa que segons Ridao ja es va impulsar l’any 2001, però que els grans partits van aturar i que està relacionada amb la futura Llei electoral. En aquest sentit, també ha afirmat que s’ha d’endurir la llei per a la gent que fa aquests mena de delictes.

Pel que fa al cas Pretòria, Ridao ha dit que cal tenir confiança en les institucions i deixar que la llei actuï amb celeritat arribant al fons del que ha passat. En aquest sentit, ha demanat que no hi hagi acarnissament entre partits i que Catalunya té prioritats com ara sortir de la crisi econòmica i el Govern ha de seguir treballant fins al final de la legislatura. Ridao ha dit del jutge Garzón, que molts cops ha actuat amb un gran afany de notorietat i que desconeix els elements jurídics per dir si és correcta la decisió d’enviar a la presó als acusats. El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Balrassar Garzón, ha ordenat presó incondicional per als principals acusats per la trama de corrupció, l’exconseller d’Economia Macià Alavedra, l’exsecretari de Presidència, Lluís Prenafeta als governs de CiU, l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, el regidor d’urbanisme, Manuel Dobarco i l’exdiputat del PSC, Lluis Garcia.

Ridao ha fet aquestes declaracions durant la visita que ha fet a Tàrrega i a diferents poblacions de la Vall del Riu Corb a l’Urgell, on s’ha presentat la nova secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per promocionar el turisme de la zona. Ridao també ha explicat que ERC ha presentat una moció als pressupostos de l’estat per valor d’un milió i mig d’euros, per recuperar l’antiga fàbrica Cal Trepat de Tàrrega com a espai museístic i viver d’empreses, perquè forma part pel patrimoni de la indústria agroalimentària a les terres de Lleida. Una obra que es faria junt als ajuts del Pla Feder d’Europa i del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya.

Relacionats