Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Ridao demana revisar els acords amb la Santa Seu per acabar amb “els privilegis” de l’església catòlica

El cap de llista d’ERC per Barcelona, Joan Ridao, ha presentat aquest dilluns al migdia una sèrie de propostes en matèria religiosa orientades a aconseguir la laïcitat de l’estat i d’aquesta manera ‘respectar el pluralisme religiós i acabar amb els privilegis de l’església catòlica’ durant la pròxima legislatura. En aquest sentit, Ridao ha demanat la revisió dels acords amb la Santa Seu vigents des de 1979 que obliguen a incloure l’opció de la religió catòlica en matèria educativa i que suposen ‘un greuge comparatiu’ amb la resta de religions. El candidat republicà ha proposat també ‘l’autofinançament’ d’aquesta institució i ha recordat que ‘encara ara’ el concordat obliga a destinar-hi una part dels recursos estatals, que segons Ridao ‘sovint en fa un aprofitament molt poc cristià’. Per la seva banda, el PSOE ha trencat definitivament relacions amb els bisbes espanyols, i José Blanco insinuava que, després del 9-M, podrien tancar l’aixeta i deixar de finançar l’església.

Redacció
Redacció 05/02/2008

El candidat republicà ha exposat una sèrie de propostes concretes plasmades en el seu programa electoral i orientades a ‘modernitzar l’estat i acabar amb els privilegis de l’església catòlica’ amb vista a la pròxima legislatura. Ridao ha apostat per un model ‘a mig camí’ entre el model laic francès, massa ‘extrem’, segons el candidat republicà, i el model aconfessional espanyol, que clarament ‘afavoreix l’església catòlica’. En primer lloc ha demanat al govern de l’estat que revisi els Acords amb la Santa Seu que actualment obliguen a oferir religió catòlica en matèria educativa, i que també obliguen a destinar part dels recursos estatals a aquesta institució, que segons Ridao, ‘sovint no els aprofita cristianament, en referència a la emissora de ràdio COPE, que ‘aprofita les ones hertzianes per anar en contra de Catalunya’.

Altres propostes plasmades en el programa electoral d’ERC són, per exemple, la modificació de l’ordenament jurídic per tal d’excloure’n qualsevol tipus d’acció o discriminació positives de qualsevol religió. Ridao també ha proposat impulsar la reforma de la legislació per tal que els governs autonòmics formin part dels òrgans d’àmbit estatal que tinguin atribuïdes funcions en matèria d’entitats religioses per tal de poder ‘gestionar de manera descentralitzada la pluralitat religiosa de Catalunya’, ha explicat. En darrer lloc Ridao ha exigit l’aportació dels recursos econòmics necessaris per tal de poder executar les competències estatutàries en matèria religiosa.

Ridao ha aprofitat per donar el seu suport a l’Abad de Montserrat a raó de les recents declaracions en les quals es mostrava contrari a fer ‘partidisme’ i l’ha felicitat per haver ‘trencat el silenci còmplice de la cúpula i la jerarquia de l’església catalana’. El cap de llista d’ERC per a les eleccions espanyoles ha instat també a ‘abandonar la confrontació que espanyolitza la campanya i només afavoreix al PP i al PSOE’.

Blanco adverteix a l’Església que després del 9-M ‘res serà igual’

A Madrid, les ‘recomanacions’ sobre l’orientació del vot que l’Església va adreçar als seus fidels la setmana passada han acabat de trencar definitivament les relacions entre els bisbes i els socialistes espanyols, que aquest dilluns des de Ferraz ja han advertit que si guanyen les eleccions del 9-M ‘res serà igual’ en aquest camp, i l’executiu de Zapatero podria tancar l’aixeta del finançament. L’advertència ha vingut de mans del secretari d’Organització del PSOE, José Blanco, i pot afectar els acords entre l’Estat i el Vaticà que es mantenen des del 1979.

És l’últim episodi d’un trencament que s’ha visualitzat en les diverses manifestacions multitudinàries que els bisbes han organitzat en contra de les polítiques de l’executiu, i que fa trontollar els acords adoptats aquesta mateixa legislatura, en què el govern de Zapatero va augmentar del 0,52% al 0,7% les aportacions que l’Església podia rebre de l’IRPF. En aquella ocasió l’equip de Zapatero ja va recordar que l’Església havia de tendir a ‘l’autofinançament’ en un futur, i aquest és precisament l’element que Blanco ha posat sobre la taula.

Segons el secretari d’Organiztació, després de les eleccions caldrà ‘replantejar’ la ‘relació’ entre l’Església i l’Estat. En primer lloc –ha dit- perquè l’Església ‘l’està replantejant cada dia buscant la confrontació amb el govern legítim’ tot i els esforços de l’Executiu per a ‘l’acord i el diàleg’, i en segon lloc perquè la pròpia Església ja fa temps que expressa la seva ‘voluntat’ de caminar cap a l’autofinançament’.

És en aquest camp en què el PSOE vol fer ‘passos definitius’ la pròxima legislatura, tot i que l’Església ‘cada cop tindrà més difícil finançar-se perquè cada cop té menys seguidors’. Segons Blanco, en la pròxima legislatura caldrà ‘parlar serenament’, i caminar cap a ‘un nou model’ de finançament de l’Església.