Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Ridao considera “escandalós i imperdonable” el superàvit econòmic de Zapatero

El candidat d’ERC a les eleccions generals i portaveu parlamentari d’aquest partit, Joan Ridao, considera ‘escandalós, injust i imperdonable’ que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero parli ‘amb la màxima frivolitat’ del superàvit de l’any 2007 i ‘ens refregui a la cara el 2% del PIB de la riquesa espanyola mentre Catalunya malviu un dèficit fiscal del 10% del nostre PIB’. Ridao ha assegurat que és precisament gràcies a aquest dèficit, aproximadament la meitat de l’aportació que fa Catalunya, que l’estat espanyol pot gaudir de superàvit. El candidat també ha valorat la legislatura espanyola, que ha dividit en dues etapes; una primera que ha qualificat de ‘bienni progressista’, i una segona, de ‘bienni negre’.

Redacció
Redacció 15/01/2008

Joan Ridao ha dit que l’actual legislatura es tanca amb una ‘constant triple’. D’una banda, amb el fet que el govern liderat per Zapatero ha deixat ‘tot a mitges’ perquè ‘prometia molt i ha complert molt poc’. En segon lloc, amb la ‘por al què diran ja que el PP ha guanyat la batalla ideològica’. Per últim, amb el ‘fracàs sobre el debat territorial’ no només pel fet que l’Estatut estigui amenaçat per la sentència del Tribunal Constitucional sinó també, ha dit, perquè s’hagi reduït el debat al País Basc a la lluita antiterrorista.

El cap de cartell republicà ha considerat que la legislatura es divideix en dues etapes. La primera, que ha qualificat de ‘bienni progressista’, es va caracteritzar, al seu parer, per un ‘gir social’ amb mesures com l’aprovació del matrimoni homosexual o la llei d’igualtat de gènere. No obstant això, ha considerat la segona meitat com un ‘bienni negre’ en el qual s’ha fet una reforma fiscal ‘molt poc progressista’, s’han col·lapsat les infraestructures i en què ‘la incompetència del ministeri de Foment ha esclatat a la cara dels catalans’.

Amb vista a la pròxima legislatura, Ridao ha assegurat que ERC ‘jugarà si hi ha partit’, i ha demanat a Zapatero que, abans dels possibles pactes electorals, ‘es mulli’ i digui el que pensa sobre les tres condicions que imposarien els republicans: les inversions necessàries per a Catalunya en infraestructures i pel desenvolupament de polítiques socials, l’aprovació d’un nou model de finançament ‘just i equitatiu’ que faci públiques les balances fiscals i la ‘culminació de la transició democràtica’, en referència al reconeixement de la plurinacionalitat de l’estat espanyol i un futur dret a decidir.

Sobre el model de finançament, el candidat ha recordat la pretensió dels republicans que el dèficit fiscal es redueixi, a curt termini, a un 4%, mentre que a mig i llarg termini, uns deu anys, s’arribi a un dèficit homologable a regions europees i que Catalunya rebi un tracte de l’estat espanyol similar al que tenen les comunitats forals.

El TGV i ‘el túnel de la por’

Sobre l’arribada del TGV a Barcelona, Ridao ha qualificat el túnel que ha d’unir l’estació de Sants amb la de Sagrera per sota de la Sagrada Família com el ‘túnel de la por, la incertesa i la discòrdia’ ja que, segons ha dit, encara hi ha ‘dubtes tècnics sobre la fiabilitat’ i perquè ‘no existeix ni consens polític ni consens social’. En aquest sentit, ha apuntat que més del 64% de la població hi està en contra i que només un 20% hi està a favor. Amb aquestes xifres, ‘s’imposa una reflexió’, ha sentenciat.

El candidat republicà ha instat el govern espanyol a aturar les obres i l’adjudicació del traçat abans no es busqui ‘el màxim consens polític’, i ha dit que l’arribada de l’alta velocitat a Barcelona ‘no ve ni d’un dia ni de dos’, com també que la màxima prioritat ha de ser les Rodalies de Renfe i el seu traspàs. Ridao ha recordat la proposta d’ERC que el TGV passi per sota del carrer Aragó.

Ridao ha parlat de tots aquests temes en una roda de premsa posterior a la reunió de la Permanent Nacional d’ERC, en la qual, segons ha dit, el president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira ha fet un ‘balanç molt positiu’ del seu viatge el passat divendres a Escòcia en qualitat de vicepresident. Carod va reunir-se amb el líder del Partit Nacional Escocès i president del govern, Alex Salmond, per conèixer la realitat i el futur del país. Segons ha dit durant la Permanent Nacional, a diferència d’altres ocasions, el ministeri d’Afers Exteriors espanyol no hi va posar cap obstacle i li va donar tot el suport.