Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Ridao avisa Montilla que renegociar amb l’Estat és com pactar amb els ‘estafadors’

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha considerat aquest divendres que la sentència de l’Estatut és una ‘estafa’, i ha avisat el president de la Generalitat, José Montilla, que anar a Madrid a renegociar per refer el pacte estatutari és com ‘pactar amb els que t’han estafat’. Ha comparat l’opinió del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, sobre la sentència amb el darrer comunicat de final de guerra de Franco. Ha considerat que és una ‘ofensa’ que Zapatero vegi una ‘victòria’ el que per Catalunya és una sentència ‘indigna’ i una ‘agressió’. ‘En aquestes condicions no volem tornar a parlar’, ha asseverat, i ha reiterat que per ERC en aquest context no hi ha res a renegociar.

Redacció
Redacció 03/07/2010

Ridao demana a Montilla perquè no s’escarrassi a renegociar cap pacte amb l’Estat. ‘El TC el que fa és anar endarrere, i (la sentència) constitueix una autèntica estafa. Si haguéssim de tornar a negociar amb l’Estat, seria com tornar a pactar amb els que t’han estafat’, ha asseverat.

Però encara ha anat més enllà a l’hora de valorar l’opinió de Zapatero sobre la sentència, que va considerar que marca la el final de la descentralització. Per Ridao, és una ‘ofensa’ que Zapatero consideri una ‘victòria’ una sentència que per Catalunya és ‘indigna’ i una ‘autèntica agressió’ que ‘esclafa la voluntat popular expressada a les urnes i ‘es passa pel folre’ el que va dir el Parlament, les Corts espanyoles i el poble en referèndum. ‘Em recorda aquell comunicat de guerra final de Franco. Catalunya i l’Estatut, captiu i desarmat, s’ha acabat la guerra. Una manera de dir que són més i més forts i han guanyat. En aquestes condicions no volem tornar a parlar’, ha asseverat.

És més, ha considerat que no té cap sentit intentar recuperar la fórmula anomenada com el ‘peix al cove’ per anar assolint competències en base a la negociació directa amb l’Estat i en aplicació de l’article 150.2 de la Constitució que estableix que l’Estat pot cedir competències a les comunitats autònomes. Per ell, la sentència del TC fins i tot invalida aquesta possibilitat, perquè el TC ha fet una lectura restrictiva de la Constitució.

Davant la resta de recursos del ‘defensor del pueblo’ espanyol i d’altres comunitats autònomes, ja ha alertat que ‘tot el que és susceptible d’empitjorar empitjora’.

El Govern, a segona fila

També, ha mostrat el seu ‘respecte’ per la decisió del president de la Generalitat, José Montilla, i el Govern de no encapçalar la manifestació de rebuig a la sentència i d’anar a segona fila. Ha argumentat que la institució ha decidit ‘preservar sentit institucional’ en la seva participació a la manifestació, de la mateixa manera que els líders de partits sense càrrecs governamentals i d’entitats de la societat civil han decidit encapçalar la marxa que promou Òmnium.

L”obsessió’ d’Aznar

D’altra banda, davant les declaracions de l’expresident del govern espanyol José Maria Aznar alleujat per la sentència de l’Estatut que preserva ‘els llindars mínims’ de l’Estat autonòmic, Ridao ha criticat ‘l’obsessió malaltissa’ d’Aznar amb Catalunya. ‘El que pugui dir Aznar m’interessa més aviat poc’, ha conclòs.