Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Reestableixen el senyal radiofònic de les emissores franceses a Andorra per garantir un suposat ‘equilibri històric’

El ministre portaveu del govern andorrà, Juli Minoves, ha anunciat que des d’aquest dimecres ja es poden tornar a sintonitzar les tres emissores del grup Radio France que a principis de juliol es van deixar de rebre a causa d’un canvi de satèl·lit que va fer l’emissora pública francesa. Les emissions s’han restablert gràcies a l’adquisició de nous aparells per un valor de 8.000 euros, que permetran rebre el senyal des del nou satèl·lit Atlantic Bird 3.

Minoves ha manifestat que el govern ha estat ‘sensibilitzat per trobar una solució’ des de l’inici del problema, ja que el restabliment d’aquestes emissores garanteix ‘l’equilibri històric’ en l’oferta radiofònica dels països veïns.

Redacció
Redacció 30/10/2008

Després de les queixes generades per part de la societat andorrana, el govern ha anunciat aquest dimecres el restabliment del senyal radiofònic de France Inter, France Musique i France Culture, que segons Minoves, garanteix l’equilibri necessari que hi ha d’haver entre l’oferta radiofònica dels països veïns. Minoves considera que el govern ha actuat amb la màxima diligència per solucionar el problema, tenint en compte que no es va rebre cap preavís per part de França. Pel ministre, el restabliment de les emissions suposa una bona notícia per la comunitat francesa resident al Principat però també per a molts andorrans que sintonitzen habitualment les emissores franceses.

El ministre portaveu ha explicat que a principis de juliol les emissores es van deixar de sintonitzar i després d’investigar-ne els motius, que eren el canvi de satèl·lit amb el qual l’emissora pública francesa emet el senyal fora de les seves fronteres, el govern es va posar a estudiar la millor manera de solucionar el problema. Després de descartar l’emissió del senyal al Principat a través d’ones hertzianes o d’Internet, per la baixa qualitat que suposen aquestes vies, es va optar per adquirir el material necessari per adaptar-se al nou satèl·lit, situat a l’Atlàntic.

Així, una vegada el Servei de Telecomunicacions d’Andorra (STA) va posar en funcionament aquest nou sistema, el senyal de les tres emissores es torna a rebre amb normalitat des d’aquest dimecres a les nou del matí. Des de govern s’ha indicat que el cost que ha tingut l’adaptació al nou satèl·lit ha estat de 8.000 euros, tot i que també hi ha hagut un cost que ha assumit la part francesa. En aquest sentit, s’ha destacat la coordinació que hi ha hagut entre Andorra i França pel restabliment del senyal, cosa que garanteix les emissions a llarg termini.