Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

[Ressenya] HEYSEL

Armand Company   3 i 4 Edicions Paterna (València), 2015 168 pàgines 12,00 €   El món del futbol té el seu propi espai en l'univers literari. Algunes referències importants […]

Redacció
Redacció 12/04/2015

Armand Company

 

3 i 4 Edicions

Paterna (València), 2015

168 pàgines

12,00 €

 

El món del futbol té el seu propi espai en l'univers literari. Algunes referències importants es deuen a la ploma de Manuel Vázquez Montalbán , amb el recull d'articles Futbol. Una religión en busca de un dios; d'Eduado Galeano amb Futbol a sol y sombra, una mena d'història personal del futbol; de Nick Hornby que a Fiebre en las gradas ens dóna la visió d'una obsessió per l'Arsenal… I els més menuts tenen la seva pròpia col·lecció, Gol! y Super Gol! de l'escriptor i periodista de La Gazetta Luigi Garlando.

 

Ara Edicions 3 i 4 ens porta la novel·la Heysel, adreçada principalment al públic juvenil (tot i que no és un llibre exclusiu per a aquesta franja d'edat). Es tracta d'un relat dels dramàtics succesos que van esdevenir el dia 29 de maig de 1985 (ara farà justament 30 anys), a l'estadi de Brusel·les durant la final de la Copa d'Europa d'aquell any entre la Juventus i el Liverpool. No seria gens agosarat dir que aquell va ser un punt d'inflexió important al món del futbol mundial i el moment precís en que entra en l'edat adulta i va deixar de ser un esport per a passar a ser un pur espectacle super controlat i dirigit. Aquell dia a l'estadi Heysel van morir 38 persones a causa, principalment, de l'allau humana de violència provocat per hoolingans anglesos, agreujada per la manca severa de mesures de seguretat i deficiències organitzatives de tot tipus.

 

Armand Company ha novel·lat aquells esdeveniments a partir de les trajectòries de dos aficionats, en Gary Cooper, un seguidor de 18 anys de Liverpool i la Giussepina Conti , una adolescent de anys del poble de Rigutino, a la Toscana, seguidora de la Vecchia Signora. Un cop arribats els seus equips a la final de la llavors anomenada Copa d'Europa, decideixen anar a Brusel·les per a acompanyar en seu equip en un moment tant important de la història. Per a la Giusy era el premi a les bones notes de l'institut. Per al Gary, era com una mena d'obligació amb el seu equip. Dues maneres, dues visions de veure el futbol. En aquells moments el futbol anglès i l'italià eren els màxims representants del continent i representaven dues maneres confrontades d'entedre el futbol. Era, efectivament, alguna cosa més que un partit de futbol.

 

Armand Company sap descriure amb precissió els ambients futbolístics dels aficionats: la incertesa de les semifinals, la preparació del viatge, la passió viscuda de diferent manera per un hooligan i una joveneta seguidora (i el seu pare), l'emoció d'entrar a l'estadi.. I finalment els fets dramàtics, la sotregada a moltes vides…

 

Heysel és un llibre que ens mostra la passió per un esport com no n'ha ha cap i també la cara més fosca que porta a esclats de violència cap al contrari i que, en definitva fa que no es pugui gaudir plenament del joc del teu equip. És un al·legat i una denúncia contra la violència a l'esport. Per al futbol anglès aquell fet no va ser purament circumstancial. Semblava que tard o d'hora els sucesos de Heysel haguessin de passar: hi tenim la càrrega del seguidors del Millwall a Lutton contra la policia, l'asalt al camp per part del seguidors del Chelsea contra els jugadors en un partit Chelsea-Sunderland, les desbandades aterradores del seguidors anglesos d'un i altra equip arreu durant les eliminatòries de la Copa d'Europa. Tot això passava aquell any de 1985.

 

És segur que escriure aquest llibre no deu haver estat fàcil per a Armand Company. Al fet emocional cal afegir-hi la dificultat de documentar els fets a nivell de persones individuals i concretes. A banda de la tasca de documentació, Company es va convertir con ell mateix diu en “detectiu privat”a la recerca d'unes persones en concret, “amb el handicap que cap d'elles vivia en la nostra terra”. Recerca i entrevistes a la família de la Giussepina i en Gary, per situar l'acció, compendre l'ambient, els diferents perfils vitals, les diferents maneres d'entendre i viure un equip de futbol.

 

Heysel és un novel·la de lectura apassionant i, també i no menys important, una reflexió sobre el món del futbol, l'anomenat esport rei.

 

Ramon Moreno