Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

[Ressenya] EL NEN PERDUT

Thomas Wolfe   Traducció de Marcel Riera Viena Edicions Barcelona, 2014 112 pàgines 14,80 €   El prestigi de Thomas Wolfe a la literatura nord-americana és de gran abast. Nascut […]

Redacció
Redacció 22/03/2015

Thomas Wolfe

 

Traducció de Marcel Riera

Viena Edicions

Barcelona, 2014

112 pàgines

14,80 €

 

El prestigi de Thomas Wolfe a la literatura nord-americana és de gran abast. Nascut el 1900 a Ashville (Carolina del Nord) només va veure publicades dues de les seves grans novel·les, Look Homeward, Angel!, el 1929 i Of Time and the River, el 1938, el mateix any de la seva mort per tuberculosi. L'obra literària de Wolfe està formada per cuatre novel·les i un munt de relats breus, gènere en el que va destacar de manera especial i en el que cal inscriure El nen perdut, que ara edita en català Viena Edicions, en el seu redactat original (en successives reedicions en revistes i reculls va ser retallada per motius editorials).

 

Algú admirat de manera profunda i sincera pels seus contemporanis i per escriptors com William Faulkner (“Hi ha tres grans escriptors nord-americans: primer Wolfe, després jo i a continuació Hemingway”), Sinclair Lewis (que el va esmentar en el seu discurs de concessió del Premi Nobel, l'any 1930), mereix, sens dubte, una lectura atenta. I de fet, aquesta petita obra mestra que és El nen perdut, reclama tota la nostra atenció lectora per a poder gaudir plenament de la seva bellesa i sensibilitat.

 

A El nen perdut, Thomas Wolfe ens narra un fet que marcaria la vida de la seva família per sempre més. La mort del seu germà Grove, als dotze anys, va ser un fet determinant a les seves vides. Tant, que el seu record es va imposar a la realitat de l'esdevenidor. La seva mare, malgrat la brillant carrera literària de Thomas, sempre va considerar que el petit Grove era el més brillant de tots els germans i que hagués tingut, encara, un futur més important. Aquest record, tanmateix, es va fer present el l'obra de Thomas que, com ens records Macel Riera en el pertinent texte que acompanya aquesta edició, ja en fa esment en l'obra Look Homeward, Angel!

 

La visió del Grove es concreta en els quatre textos que conformen el relat, una visió coral de la mare i els germans, dècades després del dramàtic esdeveniment, que ens mostres diferents moments de la seva vida i les diferents percepcions que d'ell en tenien. Tots mantenen el record viu, des de l'admiració de la mare a la recerca que en fa el mateix autor, que tenia un record més difús (tenia 4 anys quan el seu germà mor) i que, en el relat final, retorna a la casa on van viure i on va morir. Una evocació, tendre i colpidora a l'hora.

 

El lector gaudirà d'aquest breu i intens llibret. És un relat bell, sensible, ple de poesia, en el que cada una de les paraules es manteguen i s'assaboreixen. Amb precisió, Wolfe ens descriu sentiments, però també fa un daguerreotip de l'Amèrica provinciana que, amb l'Exposició Universal a Sant Louis (on la família es va traslladar per a regentar una casa d'hostes), s'obria al món i a la modernitat. I és que Thomas Wolfe ha estat, en les seves obres, un dels grans retratistes d'aquella Amèrica més desconeguda del primer terç de segle XX. Una Amèrica per permanent canvi físic i espiritual.

 

El nen perdut és una extraordinària peça narrativa, com va sentenciar Jack Kerouac: “Una de les màximes aspiracions de qualsevol de nosaltres seria arribar a escriure alguna cosa amb l'altura i la poesia d'El nen perdut“.