Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Renfe confirma l’excés de velocitat al descarrilament de l’Euromed i expedienta el maquinista

Renfe ha fet públic un expedient preliminar sobre el descarrilament de l’Euromed, en què es confirma com a principal hipòtesi l’excés de velocitat i ha anunciat que s’ha obert un expedient disciplinari al maquinista del tren i l’han apartat de la circulació. Segons l’anàlisi de la cinta que va registrar l’accident del tren la matinada de divendres, el maquinista “no va reduir la velocitat prou ni va fer ús del fre d’emergència en cap moment i el tren va frenar pel fregament amb el balast de la via”.

Redacció 26/06/2007

Per aquesta raó, a més de l’expedient disciplinari, s’ha suspès les habilitacions de vehicles i línia al maquinista. En declaracions preses aquest matí, aquest ha assegurat no recordar “bé el que havia passat”. “Circulava en condicions normals, amb indicacions de senyals de via lliure, quan vaig començar a sentir bandades i el tren va descarrilar”, ha explicat.

El maquinista va entrar a l’estació del Prat del Llobregat a 125 quilòmetres per hora en un tram on la velocitat màxima permesa era 30 quilòmetres per hora. Aquesta limitació de velocitat estava senyalitzada per una balisa Asfa, l’objectiu de la qual és informar el conductor. Les proves posteriors demostren que, en el moment del descarrilament de l’Euromed, funcionava correctament, de la mateixa manera que la resta d’instal·lacions de seguretat.

La indicació de reducció de velocitat va ser reconeguda pel maquinista, que va accionar el polsador Asfa del pupitre de conducció i va anul·lar així l’actuació automàtica del fre d’emergència, tal com es va registrar a la caixa negra de l’Euromed.

Renfe també ha comprovat que el conductor va donar resultat negatiu en control d’alcoholèmia i tenia les seves habilitacions en vigor. A més, treballava habitualment en la línia en la qual es va accidentar, per la qual cosa era coneixedor del trajecte.

El descarrilament es va produir quatre hores més tard de l’inici del seu servei, que va començar a València a les 1.30 hores. Conduïa el tren 36182 Euromed, que circulava com a material buit entre les estacions d’Algodor i Barcelona-Sant Andreu Comtal.

Després de l’incident, es van produir desperfectes en 400 metres de la via 2 del Prat del Llobregat i també en 200 metres de catenària, a més dels soferts pels combois del tren en tota la seva longitud.