Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Renfe aparta del servei el revisor que va protagonitzar l’incident racista amb el pediatra de Figueres

La companyia Renfe ha apartat del servei al client el revisor que aquest dimarts va fer aturar durant 40 minuts un comboi en direcció a Figueres, i investiga si el treballador va tenir una actitud racista cap al pediatra d’origen cubà i raça negra Ivan Ramos. De moment, la companyia ferroviària ha obert un expedient informatiu al voltant dels fets i, segons han informat des de Renfe, el revisor ha estat destinat a ‘activitats comercials’ que no suposen estar de cara al públic. Això implica, doncs, que el treballador no pot pujar a cap vagó com a revisor, ni tampoc demanar cap bitllet mentre no s’aclareixin els fets.

Redacció
Redacció 24/10/2007

Els fets als quals es refereix l’expedient informatiu van tenir lloc aquest dimarts, amb el tren Regional de les 7:25 del matí procedent de Barcelona. El comboi va sortir amb vint minuts de retard de Girona i, entre els més de cent viatgers que hi anaven, viatjava el metge d’origen cubà amb nacionalitat francesa Ivan Ramos. El facultatiu anava a treballar al CAP de Figueres, on és pediatra.

Segons va explicar el metge, l’interventor li va demanar el bitllet de mala manera. De tots els passatgers que hi havia al vagó, es va dirigir només a ell i va exigir-li que li mostrés el bitllet de manera ‘agressiva i insultant’. El metge s’hi va negar i, aleshores, el revisor va fer aturar el tren a les estacions de Flaçà i de Camallera (Alt Empordà). En total, el comboi va estar aturat uns quaranta minuts.

Finalment, el tren va continuar fins a l’estació de Figueres. Allà, els Mossos d’Esquadra –a qui el revisor havia alertat- van prendre nota de l’incident i de les dades personals del metge. Durant el trajecte, la resta de passatgers es van solidaritzar amb l’afectat i es van amotinar contra el revisor. Entre d’altres, el van xiular i li van recriminar la manera com s’havia dirigit al facultatiu.

Arran d’aquests fets, la companyia ferroviària ha obert un expedient informatiu per aclarir si l’interventor va mantenir una actitud racista cap al passatger. Entre d’altres, segons han explicat fonts de Renfe, es prendrà declaració a diversos testimonis per aclarir si l’interventor va sol•licitar el bitllet d’una manera agressiva i insultant.

De moment, i en espera del que determini la investigació, la companyia ha apartat el revisor de les seves funcions d’atenció al client. Se l’ha destinat a ‘activitats comercials’ –segons precisa Renfe- que no suposen estar de cara al públic i als passatgers. Això suposa que l’home no pot pujar a cap vagó com a revisor ni tampoc demanar cap bitllet.