Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El rector de la UPF diu que ‘el català no ha de ser com els barrots de la nostra presó’

El rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso, va defensar el principal objectiu de la declaració acordada el 1999 a la universitat italiana de Bolonya per 24 països europeus, a la qual se n’han sumat 21 més: ‘Generar un sistema únic que permeti la construcció d’un espai universitari europeu (EEES) fàcilment comprensible, comparable i articulat, on la mobilitat sigui la regla i no l’excepció’, va dir. ‘Sembla difícil estar-hi en contra’, va afegir. Per Moreso ‘concebre la llengua catalana com els barrots de la nostra presó, és a dir, impedir l’accés al sistema universitari als que no puguin expressar-se en català’ és ‘una estratègia suïcida en el món actual’

Redacció
Redacció 10/02/2009

Pel rector de la Universitat Pompeu Fabra, el més adequat, va insistir, és ‘concebre la llengua catalana com la porta oberta de casa, a la qual tothom pot accedir’.

Josep Joan Moreso va fer una crida també a preservar ‘la idea unitària del saber’ per evitar que la universitat europea pugui perdre el llegat humanista -’cosa que seria un desastre’, va afegir-, i conjurar així el perill que entreveuen els que desconfien del procés de Bolonya.

La UOC i el català

Segons explica el web de la UOC, la universitat a distància catalana, la institució ha enviat un total de 42.377 resultats finals d’assignatures d’aquest segon semestre per SMS als telèfons mòbils dels estudiants que ho han sol·licitat. Aquesta iniciativa va néixer fa nou anys i permet informar de les qualificacions de les avaluacions.

El català és, de llarg, la llengua preferida dels alumnes per rebre les notes al telèfon mòbil. Durant aquest segon semestre del curs 2008-2009 la Universitat ha enviat un total de 34.379 missatges als estudiants del campus en llengua catalana i 7.998 als del campus en espanyol. La titulació de què se n’han enviat més ha estat Ciències Empresarials, amb 9.838 missatges; seguida de Dret, amb 6.322, i Psicologia, amb 5.698.