Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Rècord de mínims al Festcat

El Festcat no passa pel seu millor moment. Fa uns anys els alumnes que hi assistien sobrepassaven la notable xifra de 300.  En canvi aquests dies a Llívia s’hi congreguen només 72 alumnes. Doncs segons el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila en les darreres edicions, el programa formatiu “s’havia deixat desdibuixar”,

Redacció 12/07/2007

directe!cat us va anunciar ara fa un més que s’obria el període d’inscripció per apuntar-se a l’escola catalana de la festa, més coneguda com Festcat. Doncs bé, ahir a Llívia només hi havia inscrits 72 alumnes. Aquesta baixa participació, que contrasta amb els gairebé 300 alumnes que s’hi havien arribat a congregar fa uns quatre o cinc anys.

I perquè aquest canvi tan radical? Doncs segons el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila en les darreres edicions, el programa formatiu “s’havia deixat desdibuixar”,

Però Fontdevila és positiu i afirma que “És l’últim cop que serem menys que l’any anterior”. El director del CPCPTC també ha tingut paraules negatives cap al seu predecessor en el càrrec, Ferran Bello que segons ell ha provocat que es perdés de vista quin era l’objectiu de l’escola, propiciant que no s’acabés de saber a qui anava dirigida. Aquest fet, juntament amb d’altres aspectes de conceptualització, feia que la Festcat arribés a la seva desena edició “gairebé morta”.

Fontdevila, però, té la convicció de la importància de rellançar la Festcat, donant-li una coherència que fins ara no tenia -com sí que tenen, per exemple, el Dansàneu, l’Escola de Música Tradicional de Torroella de Montgrí o l’Escola de Jocs Tradicionals d’Horta de Sant Joan.

Activitats durant tot el dia

Cada matí fins divendres, una quinzena de cursos s’ofereixen als alumnes (de guarniments festius, de fandangos valencians, de circ, de guitarra, d’organització i gestió de la festa…), que culminen amb un concert-vermut a càrrec dels músics que cada dia volten per Llívia. Després del dinar comunitari té lloc una interessant xerrada sobre la relació -no sempre fluïda- que mantenen la cultura popular i els mitjans de comunicació.

A la tarda, més ofertes d’entre quinze tallers de formació (de danses d’animació per als més menuts, de begudes dels Països Catalans, d’iniciació a la màgia, de jocs de taula…), que intercalen la part teòrica i pràctica amb l’explicació de quines són les millors tècniques pedagògiques per transmetre aquests coneixements als demés.

A la nit, després de sopar, poden remenar l’esquelet amb La Troba Kung-Fú, Carles Belda i el Conjunt Badabadoc, o Solistes de la Costa, entre d’altres.