Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Recoder pressiona Renfe i avança que no signarà el contracte amb la companyia per al període 2011-2015

Després de tres dies de caos ferroviari a les Rodalies de Barcelona, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha tensat la corda amb Renfe avisant que l’actual Govern no signarà el contracte programa amb la companyia per al període 2011-2015, que el tripartit va avalar. Recoder ha volgut deixar molt clar que el Govern no té ‘garanties’ que Renfe pugui prestar un bon servei. El conseller també ha criticat amb duresa el sistema de relacions laborals de la companyia, que ha qualificat de ‘gran feblesa’. Després dels nombrosos retards a Rodalies com a conseqüència de la vaga de zel, el titular de Territori ha titllat ‘de privilegiats’ els maquinistes i els ha acusat ‘de viure en una galàxia diferent a la de la majoria dels mortals’.

Redacció
Redacció 27/01/2011

‘Renfe ha de garantir a la Generalitat que és capaç de prestar el servei amb condicions; si no n’és capaç, haurem de buscar alternatives’. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha llançat aquest dijous un clar advertiment a la companyia, després de la vaga de zel portada a terme per uns quaranta maquinistes que ha suposat l’acumulació de nombrosos retards a Rodalies.

El titular de Territori ha incrementat la pressió sobre la companyia anunciant que ha rebut ‘instruccions precises’ del president Artur Mas per no signar el contracte programa amb la companyia que s’allarga fins al 2015. ‘Ens hem trobat amb un contracte prorrogat que, de moment, ens lliga amb Renfe fins al proper 31de desembre; però l’actual Govern no signarà el contracte programa’, ha avançat Lluís Recoder.

El conseller ha volgut posar sobre la taula ‘el problema’ que, al seu parer, té la companyia: un sistema de relacions laborals ‘d’una grandíssima feblesa’, segons ha definit. Per a Recoder, els maquinistes i treballadors de l’operadora són uns ‘privilegiats’ i viuen ‘en una galàxia on no es mouen la majoria dels mortals’.

Segons el conseller, aquesta actitud ha estat el detonant de l’actual vaga de zel, i també ha fet esclatar altres conflictes, com el de la passada primavera. ‘Recordem que, per reclamar 50 places d’aparcament cobertes a Sants, van perjudicar 400.000 persones’, ha criticat el titular de Territori i Paisatge.

Inversions per part del Ministeri espanyol de Foment
El conseller també ha reclamat a Foment que inverteixi per tenir la xarxa ferroviària catalana ‘en condicions’ perquè Adif ‘no té les línies com les hauria de tenir’. Lluís Recoder ha fet aquestes afirmacions durant la inauguració del tram transfronterer del TAV, que uneix Figueres i Perpinyà. Un acte, precisament, on també hi ha assistit el ministre de Foment, José Blanco.

Precisament, el titular del Ministeri ha afirmat -a preguntes dels mitjans- que té ‘bona relació’ amb el nou Govern de la Generalitat, i que comparteix amb el president i el conseller ‘l’objectiu de donar un millor servei als ciutadans. En aquest sentit, ha afirmat: ‘Renfe vol superar les dificultats per prestar el millor servei possible; en els darrers dies n’hi ha hagut algunes de sobrevingudes, però hem parlat i les hem solucionades’.