Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Ramon Ollé i Lluís Arola copresidiran el Pacte Nacional de R+D impulsat pel Govern

El Pacte Nacional de R+D, una de les iniciatives clau del full del ruta del Govern per aquesta legislatura, ‘ja s’ha posat en marxa’ amb la proposta de les persones que hauran de compartir el càrrec de presidents d’aquesta negociació. Ramon Ollé, president de l’empresa Epson Europa, i Lluís Arola, exrector de la Universitat Rovira i Virgili, seran els encarregats de negociar amb tots els interlocutors socials, polítics i universitaris el contingut d’aquest pacte, que depèn directament del president de la Generalitat, José Montilla.

Redacció 13/06/2007

El nomenament d’aquestes dues persones s’haurà d’acabar d’aprovar per part del Govern durant els propers dies. L’objectiu del Govern és començar la negociació abans de l’estiu i tenir enllestit l’acord el mes de juny del 2008, segons ha anunciat la directora general del Cidem, Carme Botifoll, durant la presentació del II Encontre Espanyol de Centres Tecnològics que organitza la Federació Espanyola d’Entitats d’Innovació i Tecnologia (Fedit) i que s’ha de celebrar a Sitges entre el 28 i el 29 d’aquest mes de juny.

Carme Botifoll ha destacat que les persones encarregades de sumar voluntats per construir el Pacte Nacional de R+D a Catalunya procedeixen un del món de la universitat i l’altre d’un dels sectors d’activitat empresarial més innovadors. Com tots els pactes nacionals que el Govern ha posat en marxa o s’ha compromès a consensuar durant aquesta legislatura, la iniciativa dependrà directament del president de la Generalitat, José Montilla.

El II Encontre estatal de centres tecnològics comptarà amb la participació de prop de 170 experts en recerca i innovació representants de diferents centres de tecnologia de diversos territoris de l’Estat, inclosos representants de cinc dels nous centres tecnològics catalans que formen part d’aquesta xarxa. Els centres catalans que tenen previst participar són Ascamm, Bmci, Cetemmsa, Ctm i Leitat.

A l’acte de presentació d’aquest encontre, a més de Carme Botifoll, han participat el president de Fedit, Xavier López Luján; el subdirector general de Creació d’Empreses de la direcció general de la Pime del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, Daniel González, i el director general de Fedit, Iñigo Segura.

El territori que aporta més participació a l’encontre és la Comunitat Valenciana, que ha inscrit més de 50 professionals procedents de 13 centres tecnològics diferents. El País Basc i Catalunya són els següents amb una participació d’uns 25 assistents, respectivament.

Carme Botifoll ha explicat que el Govern ha decidit fer una aposta molt forta per la innovació i concretament en el desenvolupament de l’activitat i la construcció de nous centres tecnològics. En aquest sentit, Botifoll ha dit que el pla d’actuació en línies de recerca i explotació d’activitats d’aquest centres doblarà el seu pressupost aquest 2007 fins a arribar als 8 milions d’euros, contra els 4 milions que hi havia pressupostats per a l’exercici de 2006.

Quant al pressupost integrat en el programa d’infraestructures, anomenat Pitec, que s’ha obert per primera vegada aquest exercici pressupostari, per aquest any té prevista una assignació d’aproximadament 8 milions d’euros, per a l’any 2008 s’incrementarà fins als 30 milions i el 2009 els recursos per construir o millorar les instal·lacions de centres tecnològics arribaran a un 45 milions d’euros.

Amb relació a la presentació aquest dilluns de l’informe de la UE sobre l’estat de la I+D al món, que va anunciar el comissari europeu de Ciència i Recerca, Janez Potocnik, i on es diagnosticava que l’esforç europeu havia perdut manxa en passar del 2% del PIB de mitjana fins l’1,84% l’any 2005 i amb una previsió de l’1,80% el 2010, Carme Botifoll ha assenyalat que aquesta reducció europea ‘en principi no farà modificar a la baixa les previsions del Govern’, que s’ha plantejat arribar al 2% del PIB l’any 2010, malgrat que aquest objectiu es va definir quan la mitjana europea era del 2% del PIB.

Iñigo Segura ha reflexionat sobre aquestes dades europees i ha afirmat que ‘arribar al 2% per part del sector públic és relativament senzill’. Tots el membres de la taula han coincidit que el factor important per Europa és que el sector privat s’impliqui més en programes d’R+D. Segura ha assegurat que la funció dels centres de tecnologia és justament incentivar la inversió en recerca per part del sector privat. En aquest sentit, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha reiterat en diverses ocasions que cada euro d’inversió pública en R+D és multiplica per quatre per part del sector privat.