Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Rajoy també avança que recentralitzarà l’educació i la sanitat

El líder del PP, Mariano Rajoy, també ha fet seves les tesis de José Maria Aznar, tot i matissar aquest dilluns a RNE que la seva formació no aposta per fer ‘una esmena a la totalitat’ a l’Estat de les Autonomies, com es podria desprendre de les manifestacions de l’expresident del govern espanyol. Per Rajoy, la proposta popular passa per ‘fer passos cap al que és bo’ per a l’economia espanyola com, per exemple, una Llei d’unitat de mercat o mantenir els límits a la despesa dels governs autonòmics. També ha afirmat que l’Estat hauria ‘d’exercir la capacitat que li dóna la Constitució per fer una legislació bàsica’ en àrees com educació i sanitat, en una clara amenaça a les competències plenes de la Generalitat en matèria d’Educació, que han permès el model d’immersió, normalització i convivència lingüística català, elogiat per la UE i diversos organismes internacionals.

Redacció
Redacció 17/01/2011

En la seva intervenció radiofònica, Rajoy ha volgut rebaixar la polèmica després de les manifestacions de José María Aznar, que divendres passat va afirmar que l’actual Estat de les autonomies és ‘inviable’ i que no hi ha marge per a ’17 institucions que fan les mateixes coses’. Quan ha estat preguntat per aquesta qüestió, el líder del PP ha respost recordant que l’Estat de les Autonomies existeix perquè així ho van decidir els ciutadans a la Constitució i ‘ha tingut moltes coses bones’ com per exemple que ha servit per ‘reconèixer la singularitat d’una Espanya plural’ i per acostar l’administració a la gent.

‘Crec que no es tracta ara de fer una esmena a la totalitat a l’Estat de les autonomies’, ha dit esmenant Aznar, ‘sinó de donar passos cap al que és bo’, com per exemple una modificació de la Llei d’estabilitat per posar un sostre de despesa i de deute a totes les autonomies. Segons Rajoy, les autonomies no s’han de poder endeutar més enllà del sostre que es fixi ni viure més enllà de les seves possibilitats i gastar el que no tenen’. En aquest marc, ha acusat el govern de Zapatero d’haver actuat amb ‘laxitud’ i haver permès que els governs autonòmics anessin massa enllà en la despesa.

Rajoy també ha apostat per la unitat de mercat. ‘Si a Europa anem cap a normes econòmiques iguals, a Espanya no té sentit que tinguem 17 normes diferents per exemple en temes mediambientals, de regulació del transport i d’horaris comercials’, i per tant ‘cal fer un esforç perquè hi hagi unes normes comunes’ perquè això ‘ajuda a l’empresari i li treu burocràcia’.

En tercer lloc, Rajoy ha apostat perquè l’Estat ‘exerceixi la capacitat que li dóna la Constitució per fer una legislació bàsica’. ‘Crec que en educació hi ha d’haver normes bàsiques iguals a tot Espanya, i que en Sanitat els drets dels pacients han de ser iguals perquè no pot ser que en una autonomia una operació sigui gratuïta i en una altra no’. Per tant, ha dit, ‘cal avançar’ en la ‘igualtat’ dels espanyols en ‘drets bàsics’.

Ciutadans també s’hi abona

Des de Catalunya el president de C’s, Albert Rivera, ha subscrit les tesis d’Aznar i Rajoy, en plantejar aquest dilluns que el sostre de dèficit públic de totes les comunitats autònomes es fixi per llei per tal que ‘no es descontroli la despesa’. Rivera ha advertit que, si no hi ha ‘reformes’ i ‘revisions’, l’estat autonòmic actual ‘no serà viable’, i ha plantejat revisions en els ‘sistemes de coordinació’ o en la despesa de les institucions. A més, el líder de C’s ha remarcat que tant José Luis Rodríguez Zapatero com José María Aznar són ‘corresponsables’ de la situació actual, ja que han donat ‘barra lliure’.

‘Quan es retallen sous de funcionaris, pensions dels ciutadans o aquests s’empobreixen un 25% més per les pujades de tarifes, tot és plantejable’, ha assegurat Rivera, que considera que ‘a cap ciutadà se li pot dir que es controlat les despeses en el sou, en les pensions i no en les comunitats autònomes i en les seves empreses públiques’. Es tracta, ha assegurat, d’un ‘missatge de credibilitat cap a la societat’.

Per això, creu que són necessàries ‘revisions’ i ‘reformes’ de l’estat autonòmic, tot i que s’ha situat entre aquells que ‘diran que tot va malament i que voldran aixecar fronteres’ i aquells que ‘volen un estat centralitzat’. ‘C’s no vol una cosa ni una altra, vol que l’estat autonòmic sigui viable i calen reformes’, ha dit Rivera, que ha col·locat aquests canvis en àmbits com per exemple la salut, l’educació o les televisions públiques. També demana que hi hagi ‘lleialtat institucional’ dels presidents de comunitats cap a l’Estat i control sobre la despesa institucional.