Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Rajoy promet alinear les autonomies perquè ‘Espanya es faci realitat a cada racó del territori’

El líder del PP, Mariano Rajoy, va desgranar ahir a Palma el programa marc de la seva formació per a els eleccions autonòmiques i locals del 22-M, i va refermar la seva aposta per alinear les autonomies en favor de ‘l’interès comú’ i perquè ‘Espanya es faci realitat a cada racó del territori’. Segons Rajoy, la raó de ser de l’Estat autonòmic és ‘servir millor el que és de tots i no desmuntar el que és comú perquè només sigui d’uns quants’. En aquest context, va apostar per reduir i simplificar les normatives autonòmiques i per aplicar autèntiques receptes d’austeritat a totes les administracions públiques.

Redacció
Redacció 06/03/2011

Rajoy va fer aquestes manifestacions a la clausura de la convenció on el PP va presentar les bases d’un projecte que ‘és el mateix per a tot Espanya’ i que aposta per la unitat ‘de tots els espanyols’. Segons el líder del PP les comunitats ‘no són vagons’ sinó ‘locomotores que empenyen alhora’ i que ‘només han de competir per veure qui beneficia més el conjunt’. ‘Mai les volem enfrontades, sinó treballant entre sí unes amb altres pel bé propi i per l’interès comú, perquè sense interès comú no hi ha bé possible’.

Per aquest motiu, afirmà, són les autonomies les que ‘han de començar a preparar el camí perquè les polítiques que impulsarà el govern de la nació siguin molt eficaces en poc temps’. Segons Rajoy, en un context com l’actual en què pugen els tipus d’interès i mana un ‘govern desnortat’, ‘ja no tenim temps i no es pot esperar a les eleccions generals’. ‘cal començar ja i aquest és el nostre repte’, ha dit en referència a les 13 comunitats on el PP opta a guanyar les eleccions.

Simplificació de normes autonòmiques
Rajoy va prometre que ‘ajudarà els ciutadans’ mitjançant ‘una política econòmica seriosa’ i ‘austera’ que ‘tracti amb respecte els diners dels contribuents’ i redueixi ‘despeses supèrflues’ i la multitud d’organismes públics, assessors, personal de confiança i alts càrrecs. ‘Es pot fer i ho farem’, digué. En aquest context assegurà que si es vol crear ocupació ‘cal fer una revisió i una simplificació de tota la normativa autonòmica i central perquè sobren lleis, decrets i reglaments’. Com a exemple ha recordat que l’any passat es van emetre 875.000 pàgines de butlletins oficials autonòmics.

Menys regulacions i menys prohibicions
Rajoy va oferir a Palma la vessant més liberal de la seva política i va apostar per un Estat amb ‘menys regulació, menys imposicions, menys prohibicions i més llibertat’. Referències a les últimes iniciatives del govern espanyol en matèria energètica i a la ‘mala gestió’ del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que ‘ha enganyat els espanyols’.

‘Necessitem poques lleis que s’entenguin, que siguin raonables i sobretot que es compleixin i que no es canviïn cada mitja hora’, va dir, recordant que els impostos també han de ser ‘raonables i sensats’ i han de servir per ‘ajudar l’emprenedor’. Per això va reiterar des de Mallorca el seu compromís de rebaixar l’IVA del sector del turisme al 4%. En aquest context, també va qualificar de ‘vergonyós’ que l’administració no pagui els proveïdors i va assegurar que els crèdits ICO per als ajuntaments han de tenir com a únic objectiu que paguin el que deuen.

En favor de les nuclears
El líder del PP també va qualificar de ‘desoladores’ les últimes mesures que ha adoptat el govern per estalviar energia i va afirmar que demostren ‘els enormes errors comesos en política energètica en els últims anys’, perquè mentre el rebut de la llum ha augmentat un 40% ha crescut el deute amb les elèctriques i ‘set dies d’improvisació no taparan set anys d’improvisacions en política energètica’. Per aquest motiu va defensar l’energia nuclear, ‘més barata i neta’.