Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Rajoy diu que l’ús del català al Senat no és propi d’un ‘país normal’

El líder del PP, Mariano Rajoy, considera que l’ús del català, el basc i el gallec als plens del Senat no és propi d’un ‘país normal’ i no té ‘cap sentit’. Segons el dirigent dels populars no hi havia ‘cap demanda’ enlloc perquè les llengües cooficials es puguin utilitzar als plens de la cambra alta. Els senadors, ha recordat, parlen tots castellà i s’entenen en aquesta llengua sense necessitat d’utilitzar traducció simultània, i caldria que ‘el que és el normal al carrer sigui el normal a la cambra’. ‘Les llengües estan per entendre’s i no per crear problemes’, ha sentenciat poques hores abans que el senador de l’Entesa Ramon Aleu utilitzi el català al ple del Senat per primera vegada en democràcia.

Redacció
Redacció 18/01/2011

Rajoy ha fet aquestes manifestacions coindint amb el primer ple en què entra en vigor en nou Reglament del Senat aprovat amb els vots de totes les formacions menys el PP i UPN. La normativa -pactada amb el PSOE gràcies a l’impuls dels grups catalans, el PNB i el BNG- permet que els representants parlin en totes les llengües oficials de l’Estat quan debatin mocions, però no a les preguntes i interpel·lacions als membres del govern espanyol. La reacció de la dreta ha estat obrir un debat sobre el cost del personal que ha de fer la traducció simultània.

El líder del PP no ha esquivat la pregunta i en roda de premsa a la cambra alta ha assegurat que tot plegat no és propi d’un país ‘normal’. ‘A mi que el que m’importa són els problemes reals dels espanyols, i jo no he vist cap demanda enlloc perquè al Senat s’hagi de treballar utilitzant la traducció simultània. Això en un país normal no es produeix’, ha sentenciat. Segons Rajoy, és una mesura ‘sense sentit’ perquè ‘si totes les persones que venen aquí parlen castellà, del que es tracta és d’entendre’s i no d’una altra cosa’ i ‘desitjaria que el que és el normal al carrer sigui el normal a la cambra’.