Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Rajoy demana “sentit comú” en la seu d’una matança de les tropes de Felip V a Lleida

“Perquè són les úniques vies per les quals avui i en el futur transitarà el món i hi hem de ser tots”, declarava el president del Gobierno.

Redacció
Redacció 20/07/2017
El president del Gobierno, Mariano Rajoy, ha fet una crida al “sentit comú i l'empatia” davant els “camins de la ruptura que no porten enlloc”, en una clara al·lusió a la convocatòria del referèndum d'independència de l'1 d'octubre. “Perquè són les úniques vies per les quals avui i en el futur transitarà el món i hi hem de ser tots”, ha afegit.
 
Ho ha dit durant la inauguració del Parador del Roser a Lleida, que ha tingut lloc aquest dijous. Rajoy ha destacat que aquest parador és fruit de la col·laboració i l'entesa entre administracions. “És una imatge eloqüent del molt i molt bo que podem fer junts, com ens podem ajudar donant-nos suport uns als altres i que sigui en benefici de tots”.

El turisme, d'excusa

El president espanyol ha afegit que aquesta inauguració també demostra “com les millors apostes, lluny de posar distància, saben apropar-nos”.

 
El president de l'Executiu, en el seu discurs ha dit que “amb el turisme, els espanyols vam aprendre a modernitzar-nos i a ser més tolerants en anys encara difícils”. I amb el temps, ha afegit, “el turisme ens ha ensenyat com a viatgers o amfitrions com és d'important obrir-se a l'altre i connectar amb els altres. Rajoy ha afegit que “tenim l'obligació de valorar els altres i aprendre d'ells” i ha destacat “l'absurd que és posar balises entre nosaltres”.

Manifestació de l'esquerra independentista

Des que es va anunciar el projecte de reconvertir l'antic convent del Roser en Parador Nacional l'any 2003 per l'aleshores tripartit del PSC, ERC i ICV a la Paeria, col·lectius de l'esquerra independentista han mostrat el seu rebuig. Consideren que es menysprea així la memòria i el record dels centenars de lleidatans que van morir en aquest edifici l'any 1707 quan van entrar les tropes de Felip V a la ciutat durant la Guerra de Successió.

De fet, al portal d'accés del convent s'hi feien tradicionalment les ofrenes per la Diada de l'Onze de Setembre, fins que van començar les obres i es van traslladar a la Seu Vella, tot i que l'esquerra independentista les ha continuat fent al Roser. Ara s'ha mantingut un espai reduït en aquesta entrada amb la placa que recorda els morts del 1707 i des de la CUP ja s'ha criticat que és insuficient.

 
Aquest rebuig s'ha visualitzat durant anys amb multitud de campanyes, recollides de signatures protestes i manifestacions. Aquest dijous no ha estat una excepció i unes 150 persones s'han concentrat a l'encreuament del carrer Cavallers amb el carrer Major, convocats per la CUP i Endavant, per rebutjar la inauguració de l'equipament i escridassar el president espanyol Mariano Rajoy que ha encapçalat la comitiva d'autoritats.