Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Rajoy admet ara que ‘el problema de la llengua no existeix al carrer’

El candidat del PP a les eleccions del 20-N, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dilluns que ell personalment no ha tingut mai cap dificultat per fer-se entendre parlant castellà a Catalunya i creu que el suposat ‘problema’ lingüístic ‘no existeix al carrer’. Segons Rajoy, cal que totes les parts facin ‘un esforç’ per traslladar aquesta situació a les aules i fer que ‘el que és normal al carrer sigui normal a l’educació i l’administració’. En aquesta línia ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, que no complir les sentències pot deslegitimar la seva administració. ‘Crec que cal tenir una mica de sentit comú i sensatesa’, ha conclòs. Rajoy ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a Telecinco on li han preguntat sobre el tarannà que està adquirint la defensa de la immersió lingüística a Catalunya, on totes les formacions del Parlament a excepció del PP i C’s destaquen els èxits de la immersió lingüística com a eina per garantir la cohesió del país.

Redacció
Redacció 12/09/2011
El líder del PP ha assegurat que després de viatjar “molt” per Catalunya, fer carrer i visitar “llocs molt emblemàtics com la Sagrada Família, Poblet i el Parlament de Catalunya”, on va ser rebut per la Mesa, ha pogut constatar que “el problema de la llengua no existeix”. “Jo per descomptat no parlo català i mai he tingut el més mínim problema”, ha dit.
 
Per aquest motiu ha emplaçat el Govern a traslladar aquesta situació a les aules. “Si això és el normal al carrer, perquè no fem un esforç entre tots perquè això sigui normal a l’educació i l’administració”, ha dit en referència a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya respecte al castellà com a llengua vehicular a l’escola.
 
Segons Rajoy, darrere aquesta petició hi ha el principi de la “llibertat” dels pares d’escollir “la millor educació” per als seus fills. “Jo tot el que sigui donar llibertat a una mare o un pare perquè doni l’educació que vulgui als seus fills em sembla bé”.
 
En aquest marc ha recordat al Govern que “cal complir les sentències dels tribunals” perquè “és un principi bàsic d’un Estat de dret i d’una democràcia”. “Si una administració no vol complir una sentència, com vol dir-li a un particular que compleixi una sentència. Quedes deslegitimat. Crec que cal tirar una mica de sentit comú i sensatesa”, ha sentenciat.
 
Minimitza la crema de banderes
 
La crema de banderes espanyola i francesa i d’una fotografia del rei en el marc de la Diada Nacional de Catalunya ha aparegut aquest dilluns a les portades i informacions de diversos rotatius espanyols. Rajoy, però, ha volgut restar importància a les imatges i ha assegurat que aquestes actuacions no representen la societat catalana. “Això són minories, i això pot passar a Catalunya i a qualsevol altre lloc per una raó diferent”, ha sentenciat.