Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Ràdio Lloret homenatja a Orson Welles i sembra la confusió entre els veïns

|

- Publicitat -

El 30 d’octubre de 1938, Orson Welles, actor, guionista i director de cinema, a més de locutor de ràdio, va emetre una simulacre de noticiari, inspirat en la novel·la original. Es va interrompre la programació habitual per a emetre la notícia de què una nau marciana havia aterrat a Grovers Mill, Nova Jersey (Estats Units). La emissió va ser suficientment realista, com per espantar a molts oients, i fer-los creure que realment estava succeint. Aquesta emissió va impulsar notablement la carrera d’Orson Welles.

Això és el que han intentat fer 30 anys després els periodistes de Ràdio Lloret tal i com explica el Diari de Girona.

Publicitat

‘Ens trobem al passeig marítim de Lloret -just davant el Museu del Mar- on, fa escassos minuts, ha tingut lloc una forta detonació marítima que ha generat un seguit d’onades de fins a deu i dotze metres que en arribar al passeig han desplaçat en uns 200 metres de calçada tota una renglera de cotxes aparcats’. Així començava la primera desconnexió.

La cosa va anar a més en la desconnexió informativa emesa just vint minuts després de la primera gràcies a la col·laboració de l’Ajutnament de Lloret de mar. El seu regidor de platges, Santiago Ontañón, feia les primeres valoracions: ‘Encara és aviat per treure conclusions i no voldria precipitar-me, però penso que n’està passant una de grossa. Fa uns minuts m’han comunicat des de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell que en les últimes hores havien vist meteorits’. El regidor atribuïa la gran onada als efectes d’una pluja còsmica sobre el municipi.

Al butlletí de les 10.50, la cosa encara anava a pitjor. A les 11 en punt, una nova connexióva  esvair pors i confusió: ‘Avui, 30 d’octubre i se celebra el setantè aniversari de la retransmissió radiofònica de ‘La guerra dels mons’ d’Orson Wells i la ràdio de Lloret de Mar ha volgut sumar-se a la commemoració, fent el mateix simulacre, però en l’àmbit local’.

Les reaccions

Agents de la policia que estaven de servei van observar quelcom estrany. Un d’ells explicava que força veïns s’acostaven ‘encuriosits i a la vegada amb por’ al passeig per veure què estava passant. El guió del programa es va redactar amb la col·laboració del Cinema Club Adler de Lloret.

Després de veure els resultats de l’experiment, la directora de la ràdio, Amaranta Gibert, va explicar que el que es buscava era ‘mantenir l’expectació de l’oient’, però que en cap moment pretenien ‘espantar ningú’. Gibert, també va comentar que des del primer butlletí ‘el telèfon de la ràdio no va parar de sonar’. Eren veïns, explica, que trucaven intrigats.

‘S’hauria d’invertir el temps en altres coses i no en fer patir la gent’, es queixava un veí que passejava pel ‘lloc dels fets’. Un altre oient recriminava als periodistes de Nova Ràdio Lloret, que ‘el dia dels Sants Innocents és el 28 de desembre, no pas el 30 d’octubre’

Publicitat

Opinió

Minut a Minut