Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

“Quina sort que Felipe González només us ha enviat una carta, a nosaltres ens va enviar els GAL”

Més de 200 persones han assistit a l’acte que representants de diverses nacions europees han celebrat a Barcelona per donar suport al procés d’independència català i al dret a l’autodeterminació del país. L’esdeveniment, organitzat per la plataforma Esquerres per la Independència, ha deixat ben clara una idea: “Som molta gent a Europa la que us dóna suport”, segons ha dit un dels ponents, el diputat del parlament de Dinamarca Nikolaj Villumsen, l’impulsor de la moció de la cambra danesa que insta l’Estat a dialogar amb Catalunya. 

Redacció
Redacció 11/09/2015

“Actitud antidemocràtica i antieuropea”

Villumsen ha afirmat que “la negativa del govern espanyol a dialogar és antidemocràtica, antieuropea i poc intel·ligent” i ha reiterat que “el poble de Catalunya ja de tenir el dret a decidir si es queda a Espanya o no; qui, si no, ho ha de decidir?”. En un acte emotiu, amb moltes veus favorables a la independència des de l’esquerra, també ha intervingut el líder històric abertzale i actual portaveu de Sortu Pernando Barrena. Ha mostrat el suport a la causa i els bons auguris del poble basc, alhora que ha afirmat qui és el rival comú: “Les probabilitats de justícia social sent una comunitat autònoma espanyola d’Espanya són zero”.

Barrena ha fet gala del seu català

Barrena també ha ironitzat sobre la carta de Felipe González publicada fa uns dies a El País: “Quina sort que Felipe González només us ha enviat una carta, a nosaltres ens va portar els GAL i va assassinar 27 persones”. El líder abertzale ha dit que “les eleccions del 27-S són el trampolí per a dir Sí a la independència i a la llibertat” i, fent gala del seu coneixement del català, ha arribat a cantar part d’Els Segadors quan ha acabat l’acte juntament amb la resta d’assistents.

“La marxa és imparable”

Entre els ponents a l’acte de la plaça del Rei de la ciutat comtal, també s’ha sumat a la causa independentista un diputat del Sinn Féin al parlament britànic, Paul Maskey: “Estem marxant junts per la llibertat i la marxa és imparable. Els partits pro-independència estem creixent, no poden negar-ho”. L’eurodiputada sueca Bodil Valero també ha donat tot el suport al procés i ho ha fet en català. A més, s’ha compromès a continuar traient el tema a Europa: “Si nosaltres no ho expliquem, ningú en diu res fora”. Valero ha dit que és molt difícil que a la UE es pronunciïn perquè tenen por a la dissolució de la Unió, arran del referèndum que planteja el Regne Unit per mantenir-s’hi, la crisi o les independències.

Segon referèndum escocès? 

La diputada del Partit Nacional Escocès Natalie McGarry ha estat una altra de les veus que s’han pogut sentir. Tot i que ha estat de les més moderades, ha dit que “el dret a l’autodeterminació s’hauria de donar a Catalunya” i sobre Escòcia, ha dit que caldrà escoltar al poble per saber si volen un segon referèndum. Per últim, l’exeurodiputada del BNG i activista de les esquerres Ana Miranda també ha dit que “sempre estem aquí amb el poble català”, alhora de constatar que Rajoy “és un mal gallec”. Els presentadors de l’acte han estat Quim Arrufat i Toni Comín.
 
 

Relacionats