Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Quina relació hi ha entre Manos Limpias i el regidor del PP que va enviar Colau a fregar terres?

Casualitat o causalitat? Els ajuntaments de Palafolls i l’Hospitalet van aprovar fa unes setmanes una  moció per rebutjar la desfilada dels exlegionaris a la seva ciutat durant la setmana santa. Poc després, els legionaris i la Cofradia de Palafolls que presideix el polèmic regidor del PP, Óscar Bermán, van demanar a la Generalitat el dret de manifestar-se, una argúcia per tirar endavant amb les processons desautoritzades al·legant que la manifestació es per la llibertat Religiosa amb forma de processó legionària. Dies després el sindicat ultra va presentar la denúncia als Jutjats d’Arenys de Mar i de l’Hospitalet, respectivament. Així, el conflicte de les desfilades de legionaris encobertes, aprofitant la simbologia religiosa de setmana santa, ha estat damunt la taula durant dies i s’ha intensificat en conèixer-se la denuncia del sindicat ultra. 

Redacció
Redacció 21/03/2016

Denunciats per  haver-se posicionat en contra de desfilades esbiaixades

El ‘sindicat’ ultra espanyol Manos Limpias ha denunciat els regidors del ple de Palafolls i de l’Hospitalet del Llobregat, a més dels seus alcaldes Valentí Agustí (PSC) i Núria Marín (PSC) respectivament, per haver votat a favor d’una moció posteriorment aprovada que mostrava el rebuig a aquest tipus de desfilades encobertes, on es fa una barreja del que és el sentit religiós de la processó amb la simbologia i l’estètica militar.

Manos Limpias es treu del barret un argumentari poc democràtic per formalitzar la denúncia

El sindicat ultra explica en un comunicat que la moció aprovada per aquests dos ajuntaments és il·legal i inconstitucional, i que a més atempta contra els drets i les llibertats fonamentals al prohibir la desfilada de la Hermandad de Antiguos Legionarios de Barcelona. Manos Limpias  també diu que les resolucions d’aquests consistoris inciten a l’odi i a la discriminació, la qual cosa és constitutiva de delicte segons l’article 510 del Codi Penal.

La connivència de l’Ajuntament de Málaga amb les pràctiques militars, l’exemple ètic espanyol a seguir?

Per donar un caràcter veraç a la denúncia presentada, Manos Limpias posa com a exemple la permissivitat de l’Ajuntament de Málaga amb aquesta expressió militar, i l’arrelament de la desfilada en aquesta ciutat. Que a aquest ajuntament no li faci res barrejar la festivitat religiosa amb la simbologia militar no és motiu de valor ètic ni d’exemple a seguir.

Els ajuntaments recorden que cal no barrejar conceptes

Els representants polítics dels dos ajuntaments que van aprovar la moció han coincidit a l’hora de remarcar que la llibertat d’expressió per a participar a la processó hi és i hi seguirà essent. Des de Palafolls, l’alcalde assegura que va explicar a la Germandat que tenien tot el dret a participar-hi però involucrant-se com uns civils més, és a dir, sense uniformes ni armes de cap tipus que duguin a altres lectures que no siguin les estrictament religioses i pròpies del dia. Des d’ERC es destacava la qualitat “ultra” del pretès sindicat, i es posava en valor la definició religiosa del terme processó del diccionari. Les declaracions dels representants d’ICV-EUiA anaven en el mateix sentit. El recorregut de la denúncia no es preveu gaire llarg. El primer pas serà l’acceptació a tràmit per part del jutge.