Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Quin és el procediment per aprovar la Llei del Referèndum?

El Govern i la CUP estan preparats per aprovar la llei del referèndum, que donaria cobertura legal a l'1-O, la setmana que ve.

Redacció
Redacció 02/09/2017
JxSí i la CUP estan “més que preparats” per aprovar la llei del referèndum la setmana que ve, previsiblement portant la votació a última hora al ple del Parlament que comença el dimecres a les 10 hores.
 
En l'ordre del dia del ple no figura per ara, la llei del referèndum, però JxSí i la CUP podrien introduir-la invocant l'article 81.3 del reglament del Parlament: també podrien incloure la llei de transitorietat jurídica en la votació, tot i que el més urgent per a ells és aprovar la llei que ha de donar cobertura legal a la votació de l'1 d'octubre.
 
Per a què serveix el 81.3?
 
L'article 81.3 del reglament del Parlament permet als grups alterar l'ordre del dia d'un ple si ho demanen dos grups i ho recolza la majoria –de la qual disposen JxSí i la CUP–: això obre la porta al fet que, amb el ple ja en marxa, es pugui votar de la llei per lectura única.
 
JxSí considera que aprovar la llei del referèndum la setmana que ve seria “ideal”, i la CUP ha exigit que es faci abans de la Diada de l'11S: fins llavors només hi ha un ple previst, que és precisament el que comença el dimecres.
 
Després de l'aprovació de la llei, el Govern preveu convocar oficialment la consulta de l'1-O, un pas imprescindible que es podria fer immediatament per poder signar el decret abans que la llei del referèndum quedi suspesa.