Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Què faria si Catalunya s’independitza? “Demanar l’aplicació de la clàusula Camps”

Arrenca una jornada de debat organitzada pel Diplocat a la Universitat de València i amb la presència de tots els partits representats a les Corts Valencianes. El Diplocat ha plantejat una jornada en la qual es pregunta si la Constitució Espanyola avala realment en el seu text o no un referèndum d’autodeterminació, més enllà de les interpretacions polítiques.

 

Redacció
Redacció 31/05/2016

El Secretari General del Diplocat, Albert Royo, ha contraposat en la seva intervenció inicial diversos aspectes, com a marc de referència, que han fet que Catalunya faci un pas endavant en recerca de la plenitud democràtica. “El votant mig català s'adona que Espanya no serà mai federal o confederal, senzillament perquè no ho vol ser”. Royo ha explicat que les “opinions públiques de Catalunya i d'Espanya estan tan allunyades com si de dos països diferents es tractés”.

Royo ha posat en dubte les actuacions del govern espanyol en referència a Catalunya i ha destacat les relacions entre el Principat i el País Valencià, com a artífexs del funcionament del Corredor Mediterrani, una eina de prosperitat que fa anys que ja hauria d’estar funcionant a ple rendiment. La periodista d’El Temps, Violeta Tena, ha volgut respondre a aquestes afirmacions que Catalunya és el principal proveïdor i client dels valencians. Penso també en els mestres i entitats financeres”.

Al seu torn, Ferran Martínez, en representació de Podemos València, ha assenyalat que el procés sobiranista català ha begut del desencís del PSC, però que ara els seus líders no saben com sortir-se’n. També ha recalcat que Podemos està a favor de la plurinacionalitat. La seva conclusió ha estat la de deixar fer el referèndum que Catalunya demana. Una opinió totalment contrària a la del representant de Ciudadanos, Emigdio Tormo, que ha defensat que “en Cataluña si no eres nacionalista catalán te ves presionado y con los derechos inculcados”. El polític taronja ha volgut encendre el debat de l’aigua de l’Ebre dient que “nos pusimos de acuerdo en su día para llevar agua de Cataluña a Valencia”.

La representant de Compromís, Àgueda Micó, ha respost a Ciudadanos que “El concepte d'estat-nació que defensa C's està totalment caducat i no dóna resposta a les realitats que vivim”. Micó ha subscrit les afirmacions de Podemos i ha afegit que “ja veuríem com ho faríem” si es demostra que una majoria de catalans vol marxa d’Espanya. El representant del PSPV, José Muñoz, ha opinat que els independentistes catalans parteixen de premisses falses, i ha proposat la següent solució: “Reforma constitucional q se votaría en toda España y luego nuevo Estatut que se votaría en Cataluña. Doble solución”. Finalment, la representant del Partit Popular, s’ha mostrat oberta al diàleg, però ha dit que sense el PP no hi ha debat possible, “¿Reforma constitucional? Podemos hablar, pero quiere España ser asimétrica? Hace falta consenso para ello”. 

Tan bon punt ha acabat l'exposició inicial dels ponents, en el torn de rèpliques i de debat obert, Àgueda Micó ha respost així a la pregunta “Què faria si Catalunya s’independitza?”“Demanar l'aplicació de la clàusula Camps que està prevista en l'Estatut valencià”.