Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Quatre independentistes gallecs declaren a l’Audiència Nacional per cremar una fotografia del Rei a Vigo

Quatre militants del col•lectiu independentista gallec Nós-Unidade Popular declararan avui davant el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Gran-Marlaska per cremar una fotografia del Rei de tamany natural durant una manifestació que es va celebrar el passat dia 6 de desembre a Vigo (Pontevedra). El titular del Jutjat d’Instrucció número 3 va citar a declarar als independentistes per investigar si els fets que es van produir a la manifestació, convocada pel col•lectiu autodeterminista ‘Causa Galiza’, són constitutius d’un delicte de calumnies i injúries a la Corona.

Redacció 29/01/2008

El secretari d’Organització de Nós-UP, Bruno López Teixeiro, va explicar que la “crema simbòlica” de la fotografia del Rei, que apareixia vestit amb el seu vestit militar, tenia com objectiu “expressar el rebuig a la institució monàrquica”.

En el cas que el jutge Gran-Marlaska ordenés l’obertura de judici oral contra els quatre membres de Nós-UP, aquesta causa seria la tercera instruïda per l’Audiència Nacional des de setembre passat per la crema de fotografies del Rei i altres membres de la Família Real. En concret, l’Audiència Nacional va condemnar el passat 20 de novembre a dos joves catalans a pagar sengles multes de 2.730 euros per cremar imatges dels Reis durant una manifestació celebrada a Girona. Altres 16 persones que van repetir aquest acte en solidaritat amb els dos primers imputats s’enfrontaran pròximament a un judici en el qual la Fiscalia sol•licita una multa de 3.600 euros per a cadascun d’ells.