Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Quatre entitats interposen al Govern una sol·licitud administrativa per exigir el català a l’etiquetatge

|

- Publicitat -

Concretament, les entitats que han presentat la sol·licitud denuncien l’incompliment per part de la Generalitat del mandat que s’estableix a la Llei 3/1993 de 5 de març de l’Estatut del Consumidor. D’acord amb aquesta normativa, en el termini d’un any la Generalitat es comprometia a donar compliment al requeriment que estableix l’article 26, segons el qual ‘els consumidors tenen dret a rebre en català les informacions pertinents per al consum i l’ús dels béns, els productes i els serveis, i especialment les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de la seva salut i seguretat’.

Segons una disposició transitòria d’aquesta llei, per donar compliment a aquest requeriment la Generalitat havia de desenvolupar un reglament durant l’any 2004, però mai no es va arribar a redactar, segons denuncien les entitats, que asseguren haver-se dirigit en repetides ocasions tant al Govern com als grups parlamentaris. L’últim intent, diuen, va ser una carta enviada al president del Govern, José Montilla, a finals de maig, i un altre cop durant el mes de juny. En cap dels dos casos van obtenir-ne resposta.

Publicitat

Les entitats en defensa del català exigeixen al Govern que ‘equipari’ el català i el castellà, tal com estableix el nou Estatut. Ara existeixen més d’un centenar de normatives estatals, segons el tipus de productes, que inclouen l’obligatorietat d’incloure el castellà, però segons aquestes entitats les comunitats autònomes tenen plenes competències per obligar de la mateixa manera a etiquetar en la llengua pròpia i assolir així ‘una igualtat legal’ entre les diverses llengües oficials a cada territori.

Actualment, a Catalunya les empreses només estan obligades a incloure el castellà a les dades bàsiques i les instruccions dels productes. L’única excepció són els productes de qualitat amb denominació d’origen, que sí han d’estar etiquetats almenys en català. Segons estudis elaborats per la Plataforma per la Llengua, encara molts productes amb denominació d’origen, com ara els olis o diversos arrossos del Delta de l’Ebre, s’etiqueten només en castellà. Aquesta entitat assegura, a més, que el Departament d’Agricultura s’ha negat a tramitar cap de les queixes que s’han presentat per aquest motiu.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua, Bernat Gasull, ha assegurat que aquesta actitud no es dona només al Govern actual sinó que ‘tots han fet el mateix’, ja que fa 13 anys que resta pendent el desenvolupament d’aquest reglament per establir l’obligatorietat del etiquetatge en català ‘i cap Govern n’ha fet res’. Gasull espera que, davant la sol·licitud presentada avui arribi alguna ‘resposta política’, tot i que si no arriba no descarten la possibilitat de recórrer a un recurs contenciós-administratiu.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut