Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Pus ultra

|

- Publicitat -

Durant aquesta campanya electoral, Galícia viu un episodi similar al que patim a Catalunya de fa uns anys: el nacionalisme espanyol està atiant el fantasma del bilingüisme, entès, tal com passa al Principat, com un intent aferrissat per tornar al totalitarisme franquista del castellà després de l’èxit de la normalització lingüística.

El propi líder del PP gallec instava aquest cap de setmana a l’odi lingüístic, assegurant que l’espanyol està perseguit a Galícia d’ençà de l’arribada del gallec a les escoles. La contradicció gallega és que la normalització del gallec la va impulsar el propi Manuel Fraga quan manava amb majoria absoluta.

Publicitat

Una de les tàctiques de l’independentisme gallec per afrontar les mobilitzacions espanyolistes és la paròdia. El cap de setmana passat, per exemple, Santiago de Compostela va viure una manifestació proespanyola d’UPyD, la típica marxa plena d’autocars vinguts d’arreu de la península dels que baixen simpatitzants de Familia y vida amb els seus 9 fills per cap. Per afrontar aquesta ofensa a la Galícia democràtica, l’esquerra independentista va organitzar una manifestació paròdica: els independentistes van disfressar-se d’espanyols i corejaven crits a favor d’Espanya. Així, al vídeo que us mostrem a continuació hi podeu veure toreros, pijos madrilenys, folklòriques, policies nacionals i fins i tot una impecable còpia del bisbe Rouco Varela, tots rere pancartes amb lemes com ‘Bilingüismo Mr. Marshall’ o ‘Pus ultra’.

Els organtizadors de la marxa reconeixen la influència catalana en aquesta mena de mobilitzacions: La Lliga Anticolonial, per exemple, és un clar exemple d’aquestes iniciatives que, des de la paròdia, aconsegueixen fer molt més mal que des de l’enfrontament directe. I és que l’irracionalitat espanyola cal afrontar-la amb mètodes igual d’irracionals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut