Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Pujol rep el premi Senador Ángel Pulido en reconeixement al seu suport a la comunitat jueva

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, ha rebut aquest dimecres el Premi Senador Ángel Pulido que la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya lliura a persones o institucions que hagin destacat per la seva contribució al desenvolupament de les comunitats jueves i la defensa de la llibertat de consciència i al pluralisme religiós. En l’acte, on ha assistit el ministre d’Exteriors Miguel Ángel Moratinos, Pujol s’ha declarat ‘amic fidel’ del poble jueu, i ha destacat les dificultats d’explicar a l’estat la proximitat amb Israel, perquè ‘ser amic d’Israel en alguns moments ha suposat anar en contra l’opinió dominant’ que vincula aquest estat ‘amb els Estats Units i l’imperialisme ianqui’.

Redacció
Redacció 15/11/2007

L’expresident de la Generalitat ha rebut el premi en reconeixement a la seva ‘tasca de suport als jueus i a Israel’ i s’ha mostrat ‘orgullós’ i ‘complagut’ de rebre un premi que reconeix els seus vincles amb la comunitat jueva a Catalunya. En la glossa de la seva figura, l’historiador Joan B. Culla ha recordat els seus primers contactes de jove amb personatges destacats del poble jueu instal·lats a Catalunya i la seva amistat amb una comunitat mal vista pel règim de Franco, i després condemnada per l’opinió pública i publicada a causa dels enfrontaments amb el poble palestí.

Pujol ha explicat que la seva relació amb el poble jueu parteix de relacions humanes i després polítiques que no han perdut intensitat amb els anys i que s’ha mantingut tot i la imatge ‘deformada’ que Israel ha tingut als ulls de l’opinió pública en els últims anys. Segons Pujol, la ideologia dominant en aquests moments a l’estat ‘no és ser proisraelià’ i per tant ‘ser amic d’Israel’, tot i que no és cap problema, ‘encara és anar en contra de l’opinió dominant’. Malgrat tot –ha dit- ‘alguns ens hem mantingut fidels a aquesta idea i l’hem mantingut amb rotunditat i sense concessions’.

Pujol, que fa quinze dies va oferir un discurs al knesset, ha assenyalat que el seu també és un discurs ‘crític’ des de l’amistat. En aquest sentit ha assenyalat que cal entendre ‘les raons que també tenen els palestins’