Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Pujol: ‘Espanya té la síndrome del nou ric’

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, creu que ‘Espanya és a l’UVI’ perquè s’ha comportat com un ‘nou ric’ en referència a la política econòmica. Des de Berga, on ha participat en el dia de la Cambra de Comerç de Barcelona al Berguedà, Pujol ha responsabilitzat d’aquesta situació l’expresident espanyol, José María Aznar, i el seu successor, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè han actuat amb ‘fatxenderia’. L’expresident de la Generalitat considera, a més, que la política espanyola ‘és molt agra’ tant internament com en les relacions entre l’Estat i Catalunya.

Redacció
Redacció 19/01/2011

Sota el títol de ‘Cal un radical canvi d’actitud’, Jordi Pujol ha ofert una conferència a Berga en què ha repassat la situació de la política catalana i espanyola, especialment en el camp econòmic. L’expresident de la Generalitat ha assegurat, fent una anàlisi en clau estatal, que ‘Espanya té el síndrome del nou ric’.

Pujol ha utilitzat una metàfora per il·lustrar l’actitud que, des del seu punt de vista, ha tingut Espanya com a país i l’ha comparada amb un home que ‘no és pobre però és modest’. El que li passa a aquest home, ha afegit Pujol, és que disposa de sobte d’una quantitat important de diners i, per ostentar davant del veí, es compra un Ferrari.

‘Era un home que estava acostumat a portar el seu cotxe i a no passar dels 120 tirant molt; amb el Ferrari aquest ja el tenim a l’UVI’, ha descrit Pujol referint-se al nou ric. En aquesta línia, ha afegit que ‘Espanya està a l’UVI, Espanya és un nou ric, Espanya és un país que durant molt de temps ha estat decadent en el sentit que quedava enrere respecte els grans països europeus’.

Aznar i Zapatero

A més de referir-se a Espanya com a país, Pujol ha centrat les seves crítiques en l’expresident espanyol, José María Aznar, i en el seu successor, José Luis Rodríguez Zapatero. A tots dos, els ha acusat de tenir ‘una actitud de nou ric’ per, entre d’altres coses, fer gala de sobrepassar econòmicament Itàlia i d’acostar-se a França. A Zapatero, li ha retret expressar que es podia arribar a atrapar Alemanya.

Jordi Pujol ha afegit que Zapatero ha mostrat ‘no tenir ni idea de res’ pel fet de parlar en aquests termes, en els de posar-se econòmicament al nivell d’Alemanya. A Aznar, l’expresident de la Generalitat també l’ha criticat per l’actitud que va mantenir respecte la guerra de l’Iraq. ‘Havia de ser del trio de la benzina’, ha exclamat Pujol en referència al trio de les Açores integrat per Aznar, l’expresident dels Estats Units, George Bush, i l’exprimer ministre britànic, Tony Blair.