Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Pujol crida a ‘plantar cara’ a les institucions espanyoles

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, s’ha mostrat aquest dilluns ‘molt feliç’ per l’elevada participació en la manifestació de dissabte a Barcelona, que ha definit com ‘una resposta’ al fet que les institucions espanyoles ‘no volen anar pel camí que podia establir una situació equilibrada entre Catalunya i l’Estat’. Amb això, Pujol ha assegurat que el país està ‘convençut’ que ‘cal plantar cara a l’operació que hi ha a nivell espanyol’ per retallar l’Estatut i ‘difuminar el que és Catalunya’, recuperant ‘la vella idea’ que l’Estat ‘ha de ser un país centralitzat i homogeni’. Pujol, que aquest dilluns ha visitat Gandesa, ha afegit que Catalunya ‘té força per impedir aquesta homogeneïtzació’.

Redacció
Redacció 13/07/2010

Segons l’expresident de la Generalitat, la manifestació de dissabte va ser una resposta ‘massiva, contundent, potent, responsable i cívica’ del poble català a la sentència del TC sobre l’Estatut. Després d’aquesta reivindicació, ha dit Pujol, ‘s’han de replantejar moltes coses’ per tal d’arribar a un ‘equilibri’ entre Catalunya i el conjunt de l’Estat espanyol. ‘No serà fàcil però s’ha de fer, i Catalunya té la força i l’evolució de la mentalitat i la sensibilitat de la gent per fer-ho, una força gran com no l’havíem tingut mai’, ha continuat.

Pujol també ha assegurat que les institucions espanyoles com el TC, partits com el PP o ‘bona part del PSOE’, i la ‘majoria del món intel·lectual i mediàtic espanyol’ volen recuperar un Estat ‘unitari i homogeni’, i ho ha comparat amb França, que és ‘un Estat molt fort però molt concentrat, on tot el poder és a París i hi ha una homogeneïtzació total des del punt de vista lingüístic, cultural i de sentiment’. ‘Ara més que mai volen això aquí, però ho hem d’impedir i ho podem aconseguir perquè Catalunya té molts actius i moltes cartes a jugar’, ha afegit l’expresident.

D’altra banda, Pujol també ha fet referència a la victòria de la selecció espanyola en el Mundial de futbol. ‘No em fa cap nosa que la selecció guanyi. El que sí que me’n fa és la utilització política que es fan d’aquestes coses, sempre en un to poc amable envers Catalunya’, ha assegurat.

L’expresident de la Generalitat ha visitat aquest dilluns la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta a Gandesa, on s’ha reunit amb els alcaldes de la comarca, els consellers comarcals i el president i expresidents de l’ens. L’objectiu d’aquesta visita, ha dit Pujol, és conèixer de primera mà quina és la situació actual de la Terra Alta i saber ‘si les coses s’estan fent bé’.