Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Puigdemont i Tremosa esmicolen la imatge d’Espanya a la UE

Guifré Jordan @enGuifre – Auditori ple, desenes de VIPs en gran part del món convergent, i públic expectant per conèixer com posar remei a ‘L’Europa que estan fent fracassar’. Just el títol del llibre que l’eurodiputat Ramon Tremosa i el seu assistent, Aleix Sarri, acaben de publicar i que aquest dimecres al vespre han presentat al Cercle de Gràcia. Tots dos han donat antídots als mals de la UE, com també n’ha aportat el president de la Generalitat, que també ha intervingut a l’acte: “Si Europa prescindeix de les Catalunyes, no se’n sortirà. Si som independents, podrem aixecar el dit, tenim l’oportunitat de ser indispensables per a la construcció d’Europa”, ha dit. Puigdemont i Tremosa, però, han posat màxim èmfasi en el tarannà antieuropeista, segons ells, de l’Estat espanyol, a qui han ‘esmicolat’ amb arguments. 

Redacció
Redacció 17/11/2016

Puigdemont: “L’Estat espanyol està desconnectant d’Europa”

Puigdemont ha estat clar en la visió que ell i el llibre tenen de Madrid: “L’Estat espanyol està desconnectant d’Europa”. Ho ha justificat assenyalant que és líder en desobeir les lleis europees –és l’estat que menys executa les decisions dels tribunals de la UE—, cosa que el porta a ser “deslleial amb els propis socis”. A més, ha afirmat que “és incapaç d’afrontar els reptes de futur” que marquen una agenda europeista. En aquest sentit s’ha recreat en tres dels pilars que enterboleixen el paper espanyol a la UE: la pobresa energètica, les energies renovables i les infraestructures.

“L’Estat espanyol és el més restrictiu del món en legislació d’autoconsum”

Sobre el primer dels tres ‘pilars’, el cap de l’executiu català ha dit que és part de les exigències comunitàries, però que el govern espanyol en fa cas omís, i quan Catalunya vol omplir la manca de legislació estatal amb lleis pròpies, “les tomba amb indolència”. Pel que fa a les energies renovables, ha assenyalat que l’Agència Internacional de l’Energia té l’Estat catalogat com “el més restrictiu del món en legislació d’autoconsum”, i ha expressat que un estat català no ho permetria. I sobre les infraestructures, ha lamentat el desinterès espanyol en el corredor mediterrani, i ha assenyalat “els partits catalans que boicotegen el corredor”, cosa que fa perdre inversions.

Tremosa: “L’Estat és líder en males pràctiques”

Tremosa encara ha posat més el dit a la llaga de les misèries espanyoles a la UE i ha rebutjat que Angela Merkel sigui la culpable de tots els mals. Tant és així que ha repassat l’interès d’Alemanya en les energies renovables, la rapidesa en el pagament de les factures del seu govern, el sistema financer eficient o el baix atur del país teutó. Uns factors que ha contraposat a la situació a l’Estat, “líder en males pràctiques”. En aquest sentit, ha repassat l’expropiació amb efectes retroactius a les fotovoltaiques, la inseguretat jurídica per les empreses de les renovables i la morositat.

Puigdemont: “Sense les Catalunyes d’Europa, la UE no funcionarà”

Puigdemont ha acabat la seva intervenció afirmant que “sense les Catalunyes d’Europa, la UE no funcionarà”, i Aleix Sarri ha omplert de sentit l’afirmació. L’assistent de Tremosa ha estat contundent en la seva crítica als estats centralistes de la Unió Europea: “Els Zapatero, Sarkozy, Renzi, Cameron… Tots aquests dirigents han fet fracassar Europa i han generat antieuropeisme”.

A més, ha remarcat que “si a les properes eleccions europees no podem decidir qui lidera europa, tindrem un problema”, que podria ser un augment majúscul dels euroescèptics. El públic ha acabat l’acte entenent que al llibre, “expliquem com el centralisme d’estat ha arruïnat Europa”, com ha dit Sarri, i en la majoria dels casos la gent ha sortit convençuda de quin és l’antídot que Catalunya pot aportar a esmenar la ‘ruïna’: la independència.

Relacionats