Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Puigdemont es reuneix amb l’ANC i Òmnium a Brussel·les a nou dies del ple d’investidura

Redacció | Màxima incertesa a 9 dies del ple que ha de constituir el Parlament de la dotzena legislatura. Puigdemont podria ser investit president de forma telemàtica i tornar a Catalunya amb el risc de ser detingut. Tanmateix, el president valora la possibilitat de quedar-se a Bèlgica un cop acabi la investidura i evitar així trepitjar territori espanyol, amb l'objectiu d'esquivar que se'l detingui. Precisament, aquest dilluns s'ha reunit a Brussel·les amb representants de l'ANC i Òmnium Cultural per avaluar la situació política arran dels resultats del 21-D i abordar els propers passos de cara a la legislatura.

Redacció
Redacció 08/01/2018
La reunió ha comptat també amb la presència d'Albert Batet i Quim Torra, de JxCat, mentre que la delegació de l'ANC ha estat encapçalada pel vicepresident de l'entitat, Agustí Alcoberro.
 
A la trobada han tractat les fites immediates del calendari parlamentari, com l'elecció de la presidència del Parlament i dels membres de la Mesa, on han coincidit que s'ha de “garantir la majoria independentista”.
 
Tanmateix, han coincidit en el fet que els independentistes van assolir una “victòria inequívoca” i han parlat de la seva voluntat d'aconseguir l'alliberament dels presos polítics i “facilitar el retorn dels exiliats amb seguretat i garanties”.
 
Calendari: compte enrere cap al 17 de gener
 
El dia 17 és la data límit per decidir qui presideix el Parlament i qui forma part de la Mesa, segons ha decidit el govern espanyol. A partir del 17, segons estableix el reglament del Parlament, s'ha de celebrar la sessió d'investidura dins dels deu dies hàbils, és a dir, que el 31 de gener és la data límit. En aquesta sessió el president hauria de ser investit per majoria absoluta i en cas de no aconseguir-ho el candidat es pot sotmetre a una segona votació dos dies després, en què serà suficient la majoria simple.
 
Si en aquesta segona votació el candidat tampoc és elegit, es posa en marxa un compte enrere de dos mesos des de la primera votació d'investidura. En cas que s'arribi a aquesta data sense president escollit, la legislatura es dissol automàticament i es convoquen eleccions de manera “immediata”.