Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Puigdemont: “és esperpèntic que l’exercici de la democràcia sigui un esport de risc a l’Estat espanyol”

El president Puigdemont en una entrevista a  El 9 TV ha denunciat la judicialització de la política i ha considerat “inacceptable que no puguis expressar opinions polítiques  legítimes, que un Parlament no pugui aprovar les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent o que un president del Govern hagi de respondre davant un tribunal per haver estat fidel al seu programa electoral”. Carles Puigdemont ha remarcat, tanmateix, que aquesta manera de fer de l’Estat “ens esperona encara més a aconseguir un país on no hagis de patir, on no sigui un esport de risc practicar la democràcia”. I ha expressat el seu “ple suport” a l’expresident Mas, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el regidor Joan Coma, de Vic.

Redacció
Redacció 22/10/2016

“Patim una negativa unilateral de referèndum”

A preguntes sobre la possibilitat d’un referèndum unilateral d’independència, el cap del Govern ha assenyalat que “l'única unilateralitat que patim és la de l’Estat; patim una negativa unilateral de referèndum”. El president ha fet notar, en aquest sentit, “els gestos unilaterals” de l’Estat quan, per exemple, “incompleix sentències del Tribunal Constitucional, com la del 0,7% de l’IRPF, o lleis orgàniques com l’Estatut”.
 
Puigdemont ha contrastat aquesta unilateralitat per part de l’Estat amb la cultura  que hi ha a Catalunya de “pacte amb el Parlament, amb la societat catalana, que durant cinc anys s’ha mobilitzat com no s’ha mobilitzat cap altra societat del món”. I ha advertit que “les mesures coercitives que pugui tenir la temptació d’utilitzar l’Estat es toparan amb el mur de la realitat”. “I el mur és que aquest és un poble en marxa; això no es una moda política, ni un caprici de quatre governants” ha advertit.

La societat espanyola és més madura democràticament que  la política espanyola  

En un altre moment de l’entrevista i en relació amb l’actitud de la política espanyola, el president ha lamentat que, excepte Podemos, en qui ha dit que troba “comprensió” perquè estan a favor que els catalans puguem votar, “la resta de partits tenen una hostilitat manifesta”. I ha denunciat que, “probablement, fins i tot la qüestió catalana estigui en la base d’aquesta aliança de facto entre PP, PSOE i Ciutadans”.
 
En aquest sentit, Puigdemont ha assegurat que la política espanyola està “allunyada del que és la maduresa democràtica de la societat espanyola”, perquè creu que aquesta “està més que preparada per acceptar que els catalans puguem votar”, malgrat que no els agradi que Catalunya es vulgui separar de la resta de l’Estat.
 

Relacionats