Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Puigdemont a ‘Le Soir’: si fem un nou estat, Europa s’adaptarà

ACN Brussel·les .- El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, assegura en una entrevista amb el diari belga ‘Le Soir’ que està disposat a negociar “les regles del joc, la data, la pregunta i el quòrum” d’un referèndum pactat amb l’Estat. Tot i això, Puigdemont assegura que és “extremadament escèptic” amb la possibilitat d’un pacte amb el proper govern espanyol, que diu que només acceptaria a canvi de “l’organització del referèndum”. El president de la Generalitat celebra que la UE té un “darwinisme polític admirable” i confia que si els catalans opten per la independència s’adaptarà. “No vull imaginar una Europa que ignora la realitat”, avisa.

Redacció
Redacció 04/05/2016

Full de ruta clar

El president Puigdemont assegura que el procés català “està en marxa, independentment del que passi a Madrid” perquè el Govern té “legitimitat d’actuar i pensar sense esperar”. Puigdemont assenyala que el mandat actual s’acabarà quan convoqui “eleccions constituents” i que posteriorment es farà una consulta a nivell català per “validar” la Constitució que hagi elaborat el Parlament. “Després es farà la declaració d’independència efectiva”, explica.

Per què la fórmula escocesa no és vàlida per Espanya?

Amb tot, el cap de l’executiu català obre la porta a negociar si l’Estat posa sobre la taula un referèndum pactat. “Sóc extremadament escèptic. L’únic punt d’acord possible és l’organització d’un referèndum. Estem disposats a discutir les regles del joc, la data, la pregunta a fer als catalans, el quòrum”, diu Puigdemont a ‘Le Soir’. En aquest sentit, el president de la Generalitat es pregunta “per què la fórmula” d’Escòcia i el Regne Unit “no és vàlida per a Espanya”.
Puigdemont nega a l’entrevista que Catalunya sigui un dels motius del bloqueig polític a l’Estat espanyol. “Al contrari, nosaltres vam proposar al líder socialista que acceptés les propostes de Podem, l’únic partit que ha proposat l’organització d’un referèndum a Catalunya”, recorda el President al diari belga.
 
El Govern espanyol absent

El cap del govern afirma també que parla “més sovint de la situació a Catalunya amb estrangers que amb el govern espanyol”. “És lamentable”, assegura. “Li vaig dir a Rajoy que és increïble que el govern no es pregunti perquè 2 milions de persones a Catalunya han votat per formar un estat independent, perquè 2 milions d’espanyols no volen continuar sent espanyols”, recorda.

Catalunya complirà amb el seu full de ruta

Puigdemont lamenta que els partits espanyols actuïn “com si els electors s’haguessin equivocat”. “Els que s’equivoquen són els líders polítics espanyols”, defensa a l’entrevista. Segons ell, Catalunya seguirà amb el seu full de ruta i és “perfectament capaç” de complir-ho dins del calendari marcat. “Preparem les estructures d’estat i el cos legislatiu per garantir la cobertura jurídica del procés de desconnexió, de construcció d’un estat”, explica.

L’estat espanyol posa pals a les rodes constantment

A nivell europeu, Puigdemont assegura que Catalunya té una situació “completament diferent” a la de Flandes, on aquest cap de setmana va fer el seu primer viatge oficial. El president de la Generalitat explica, per exemple, les diferències entre “l’entesa” de Flandes i l’estat belga i la de Catalunya amb l’Estat. “El govern espanyol ens posa pals a les rodes constantment, per la llengua, per els relacions exteriors o per la pobresa”, reitera.
 
Europa s’adaptarà 

Puigdemont defensa que el procés català té “una naturalesa pacífica i democràtica, és la revolució dels somriures”. “Quants països que avui són membres de la UE no existien fa trenta anys, com estat?”, pregunta. I afegeix: “Si la voluntat majoritària dels catalans ens porta a la creació d’un estat, què farà Europa? No vull imaginar una Europa que ignora al realitat. Pot ser que no li agradi aquesta realitat, però existeix”. “S’adaptarà”, conclou.