Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Puigcercós respon a PSC i CiU que “no és hora d’apuntar-se paternitats” sobre el traspàs de les Rodalies

El secretari general d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha afirmat aquest dilluns al migdia que ‘no és hora d’apuntar-se paternitats’ sobre el traspàs de les Rodalies de Renfe, en resposta a les declaracions del president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, i als líders de CiU, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, que es van atribuir el mèrit d’aquest traspàs. Puigcercós ha afegit que no és el moment de dir ‘qui defensa millor l’Estatut’, i ha afirmat que serà al Congrés dels Diputats i a través dels pressupostos generals de l’Estat on es podrà ‘plasmar amb xifres’ tant el traspàs de les Rodalies com el compliment de l’addicional tercera de l’Estatut, que fa referència a les inversions.

Redacció
Redacció 10/07/2007

En aquest sentit, el republicà ha volgut recordar que en els passats pressupostos generals de l’estat Esquerra va mantenir l’esmena a la totalitat perquè l’executiu espanyol no complia l’addicional tercera, mentre que CiU la va retirar. Per això, ha volgut ‘donar un toc d’atenció’ a la federació nacionalista i els ha instat a ser ‘coherents’ quan s’atribueixen el mèrit del desplegament estatutari.

Puigcercós ha dit que ‘hi ha molta feina a fer’ quant als traspassos de competències que estableix l’Estatut, i que ‘no seran fàcils’ els tràmits al Congrés dels Diputats. També ha alertat que les resolucions aprovades durant el debat sobre política general només ‘són bones intencions si no van assignades de pressupostos’.

Per al secretari general d’Esquerra, tota ajuda és benvinguda per part de les altres formacions polítiques amb vista al compliment del traspàs de Rodalies, però ha demanat ‘serenitat’ perquè, segons ha dit, ‘el que interessa és que el traspàs sigui eficient, efectiu i que tingui els recursos que necessita’.

Sobre la forma en què el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar el traspàs al debat sobre política general, Puigcercós ha insistit que ‘el lloc idoni per explicar-ho és la comissió bilateral’, perquè serà en el decurs de les seves reunions quan es pugui ‘quantificar i oferir xifres’ concretes.

El líder republicà ha repetit que aquest anunci és ‘electoralista’ i es va fer amb una ‘manca de rigor i de seriositat’, i que Zapatero el va fer conscient que té ‘un deute amb Catalunya’. Tot i així, ha reconegut que el contingut de l’anunci no deixa de ser una ‘bona notícia’.

De la mateixa manera, per a Puigcercós el canvi de govern també té ‘una connotació electoralista’ i ‘constata que Zapatero ha incomplert amb Catalunya i ara hi ha un intent de refer el camí’. Puigcercós ha afegit que el fet de posar una ministra catalana ha estat una estratègia per a refer-lo, però ha dit que ‘això és poc seriós i no soluciona els problemes’.

D’altra banda, també ha considerat que amb les resolucions aprovades i amb el canvi ministerial Zapatero hagi volgut ‘recuperar la iniciativa política’ i ‘superar el debat’ generat pel PP d’incloure el terrorisme com a únic problema a l’Estat espanyol. ‘És un debat important, però s’ha d’anar més enllà’, ha afirmat Puigcercós.

Sobre el Consell Nacional que Esquerra va celebrar dissabte a Tarragona, Puigcercós ha insistit que la resolució que va aprovar el partit ratificant el no a l’Estatut és ‘el que s’havia de fer’ perquè ‘és un mal Estatut per a una nació d’Europa’. Tot i així, ha indicat que a partir d’ara el partit ‘mirarà endavant’, referint-se al desplegament normal del text.