Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Puigcercós reconeix que ‘no ha estat fàcil’ per al Govern ‘arrencar’ els 4.800 milions en inversions

El president d’ERC, Joan Puigcercós, reconeix que no ha estat fàcil per al Govern ‘arrencar’ un acord de més de 4.800 milions d’euros d’inversió en infraestructures per al 2009 i també de 4.000 milions d’euros pel Pla de Rodalies. Segons Puigcercós, els governs espanyols s’han acostumat ‘a endossar-nos inversions a la baixa i a escatimar-nos fins l’últim euro’. El líder republicà recorda a través de l’últim article al seu bloc que la falta de ‘sensibilitat’ de l’Executiu espanyol amb les necessitats de Catalunya ‘han estat una constant i una llosa’. Malgrat lloar la tasca del Govern, Puigcercós troba que l’anunci d’aquesta inversió ‘per si sol, és insuficient’, i creu que l’única inversió justa seria aquella resultant de l’esforç fiscal de Catalunya i de la riquesa que genera, que només s’aconseguiria a través d’una veritable ‘sobirania fiscal’.

Redacció
Redacció 02/03/2009

‘De no ser per la tenacitat en l’exigència del Govern, tampoc no haguéssim trencat un cicle secular que ha provocat un endarreriment notable en la xarxa ferroviària catalana, producte d’una flagrant i sostinguda falta d’inversions’, destaca Joan Puigcercós, que considera que l’anunci d’aquesta inversió ‘per si sol, és insuficient’. ‘Aquesta no és la inversió justa que mereixeria Catalunya i la seva xarxa ferroviària’, insisteix. Per a Puigcercós, l’única inversió justa seria aquella resultant de l’esforç fiscal de Catalunya i de la riquesa que genera. ‘Però per això ens caldria una sobirania fiscal que com a resultat de l’actual Estatut és, ara com ara, una quimera’, ha assenyalat.

Puigcercós comenta que el Govern segueix sense haver acceptat el traspàs de Rodalies ‘perquè no es donen les mínimes condicions que requereix un traspàs d’aquestes característiques’. En aquesta línia sobre les negociacions amb el govern espanyol, Puigcercós no ha evitat parlar del finançament i diu que no hi ha un acord en aquest àmbit perquè la oferta que hi ha a sobre la taula ‘queda lluny’ dels criteris que apunta l’Estatut i d’una qüestió essencial: ‘que qualsevol acord haurà de respectar escrupolosament el principi d’ordinalitat’.

‘Probablement d’altres ja haguessin signat un acord i l’haguessin venut com el millor possible, mentre haurien embolcallat l’acord amb el millor guarniment’, afirma Puigcercós, fent referència a CiU. ‘Al Govern hi ha una força determinant que no avalarà cap acord que no redueixi substancialment l’actual dèficit fiscal i que no doni resposta a les mínimes necessitats pressupostàries del nostre país. El contingut per davant del continent’, conclou el líder republicà.