Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Puigcercós reclama que Estat i Generalitat cooperin per anul·lar la causa contra Companys

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha reclamat aquest dimecres que es facin ‘tots els esforços’ de cooperació entre el Govern de Catalunya i el Govern espanyol per aconseguir l’anul·lació del judici del president Lluís Companys. El dirigent independentista ha demanat a la Generalitat que no tracti el cas de Companys com una ‘persona aïllada’, perquè ‘era el president de Catalunya’. També ha carregat contra el Govern espanyol per no haver anul·lat encara el judici, tot i haver-ho anunciat.

Puigcercós ho ha dit durant l’homenatge que a primera hora del matí ERC ha fet a Lluís Companys als Glacis de Santa Helena del Castell de Montjuïc, on fa 68 anys va ser afusellat pel franquisme.

Redacció
Redacció 15/10/2008

Un centenar de militants i simpatitzants d’ERC han participat en la tradicional marxa de torxes que els republicans fan a les sis del matí des de les portes del Castell de Montjuïc fins el lloc on Companys va ser afusellat, a aquesta mateixa hora. Allà, una gran fotografia del president i una senyera presidien l’escena. Després dels parlaments, pa amb xocolata, l’esmorzar de Companys en el dia del seu afusellament.

El 68è aniversari de l’afusellament de Companys arriba en plena polèmica per l’anul·lació del judici i la mateixa setmana que el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, hagi acompanyat la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, al Ministeri de Justícia per demanar un certificat de reparació del president afusellat. Un gest que el secretari general d’ERC, Joan Ridao, va qualificar dilluns de ‘vergonyós’.

Des dels Glacis de Santa Helena, Puigcercós ha carregat durament contra el govern espanyol, tot recordant el compromís adquirit fa uns anys per la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, d’anul·lar el procés sumaríssim del president de la Generalitat. Puigcercós ha reclamat a l’Estat que ‘prengui cartes’ i anul·li el procés, tot lamentat que ‘a hores d’ara encara estiguem gastant energies’ en aquesta qüestió.

Pel president d’ERC, ‘el govern espanyol, en 31 anys de democràcia, encara no ha assumit que el franquisme va ser un règim totalitari’ i ni PSOE ni PP ‘no han assumit que cal donar la volta a aquesta situació’ i fer un ‘reconeixement real a totes les víctimes de la dictadura, que van patir l’exili o la presó, o a les famílies dels morts que encara estan buscant les restes dels seus familiars’.

Puigcercós considera que ‘segurament el poder judicial espanyol és l’únic estament de l’Estat espanyol que encara li pesa la llosa del franquisme’. ‘Encara la por reverencial del govern espanyol cap al poder judicial és tant gran que hi ha pànic a l’hora de revisar causes com la de Companys’, ha assenyalat.

Sobre l’actuació de la Generalitat, Puigcercós ha recordat que en el Debat de Política General es va aprovar una resolució ‘on se li demana que mogui tot el que calgui perquè hi hagi l’anul·lació del procés’. ‘Em consta que s’està fent’, ha dit, tot i que ha lamentat que la Llei de la memòria històrica ‘no garanteix un automatisme en la revisió de les causes i el reconeixement de víctima del franquisme’. Tot i afirmar que la Generalitat ‘està fent el que ha de fer’, Puigcercós ha afegit que hauria de ‘demanar directament l’anul·lació’ del judici. ‘Em sembla molt bé que la néta faci el procés que hagi de fer, però el Govern hauria de fer un pas més’, ha reblat, tot afegint que s’hauria de trobar ‘amb les portes obertes del govern de l’Estat’.

El president d’ERC considera que el Govern ha de tenir ‘plena consciència’ que el cas de Companys ‘no es pot tractar com a persona aïllada’. ‘Era el president i el Govern n’és hereu’, ha afegit. ‘Això no és un home sol, la família té tot el dret de fer el que està fent, però el Govern de Catalunya no el pot tractar de forma aïllada, era el president de Catalunya’, ha assenyalat. Per això, considera que ha de ser ‘de govern a govern’ que s’han de fer ‘tots els esforços’ per aconseguir l’anul·lació del sumaríssim.

D’altra banda, Puigcercós ha replicat a les acusacions cap a ERC de voler patrimonialitzar la figura de Companys que el partit republicà té ‘tot el dret a reivindicar una figura del nostre partit’ que ‘durant anys es va intentar amagar’.

Durant el discurs, el president d’ERC ha defensat els valors de Companys i ha afegit que ‘avui defensar la llibertat passa perquè puguem decidir i tinguem un estat’.