Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Puigcercós no té clar com anirà la negociació del nou finançament a Madrid

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha donat per fet que la negociació per al nou model de finançament per a Catalunya s’allargarà més enllà dels terminis previstos per l’Estatut. Aquest termini acaba el proper 9 d’agost, dos anys després de l’entrada en vigor del text. Puigcercós ha reconegut que hi haurà un ‘període molt just’ de temps per negociar-lo, sobretot perquè pel mig hi ha unes eleccions generals i la configuració d’un nou Govern, i creu que això pot ser un ‘pretext’ a utilitzar per part de l’executiu espanyol per ‘dilatar’ el procés. ‘

Redacció 16/01/2008

Molt em temo que pot durar més de l’agost’, ha dit. Puigcercós ha apuntat que prefereix, com en Rodalies, que el procés es pugui ‘dilatar una mica més’ per poder anar a una ‘bona negociació’, tot i remarcar que la data ‘expira’ el 9 d’agost.
El conseller de Governació i Administracions Públiques ha fet aquestes declaracions en el marc de la conferència ‘Nous reptes per fer funcionar Catalunya’, que ha impartit a la Cambra de Comerç de Barcelona, molt centrada precisament en la necessitat d’un model de finançament, en ‘reduir’ el dèficit fiscal i en la publicació de les balances fiscals.

Puigcercós ha remarcat la necessitat que Catalunya tingui un nou model ‘quan abans millor’, però ha reconegut que preveu dificultats perquè aquest pugui entrar en vigor dins dels terminis que marca l’Estatut. En tot cas, el conseller ha apostat perquè, després de les eleccions generals, la part catalana tanqui una proposta, elaborada des del Govern i consensuada amb agents polítics, econòmics i socials. ‘Si no som capaços de presentar propostes damunt de la taula, el temps jugarà en contra nostra’, ha dit, tot afegint que el Departament d’Economia ja hi està treballant.

El conseller ha dit que ‘hi haurà un temps molt just’ i que pot ser que aquest sigui el ‘pretext’ que utilitzi el govern espanyol resultants de les eleccions ‘per dilatar la negociació’. En aquest sentit, ha apuntat que, com en el cas de Rodalies, prefereix que ‘es dilati una mica, però que puguem anar a una bona negociació’, tot i que immediatament després ha recordat que ‘la data expira el 9 d’agost’. En tot cas, Puigcercós ha fet servir el cas de les Rodalies per constatar que el govern espanyol ‘això de les dates no ho porta gaire al dia’. Puigcercós ha remarcat que cal un ‘bon acord’, i que ‘les presses no han de ser bones conselleres’.

Pel que fa a la negociació en si mateixa, Puigcercós creu que caldrà tenir en compte ‘pautes de bilateralitat’, d’una banda, i com es negocia el fons de suficiència, que és ‘la clau de tancament del sistema’.