Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Puigcercós inicia una nova etapa a Esquerra amb els valors republicans com a eix central

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha fet aquest dijous una aposta per una posada al dia dels valors de republicanisme, com la llibertat, la igualtat o el principi d’autoritat, davant del ‘bonisme’ o ‘l’igualitarisme’ de l’esquerra clàssica que considera ‘superats’. Puigcercós ha desgranat el seu projecte ideològic amb una nova mirada sobre el republicanisme, potenciant els valors, per mostrar que el projecte d’ERC va més enllà de l’independentisme. Puigcercós no ha fet cap referència a la seva possible candidatura futura a la Generalitat i ha exhibit una bona sintonia amb Carod que també era present en la sala. A la conferència hi havia una nodrida fila zero.

Sota el títol ‘Una mirada republicana als valors‘, la conferència, que ha començat amb un vídeo amb una certa estètica electoral parlant de valors, ha servit perquè Puigcercós desgranés el seu projecte al capdavant del partit independentista. De fet, l’objectiu de la conferència era demostrar que, darrere de l’independentisme que propugna el partit, també hi ha un projecte ideològic basat en els valors republicans.

Redacció
Redacció 31/10/2008

‘Necessitem posar al dia els nostres valors, amb una mirada republicana, des de l’esquerra’, ha assegurat, tot apostant per ‘donar valor a l’R de republicana d’ERC, la nostra manera d’interpretar i implementar l’esquerra’. El president d’ERC ha assegurat voler ‘reivindicar alguns valors per Esquerra’, perquè ‘no podem deixar a la dreta que patrimonialitzi determinades institucions com poden ser la família o l’educació’.

Puigcercós creu que ‘la defensa de l’ideal és la constitució d’una República catalana de valors’. A més, ha afegit que, en temps de crisi, ‘és quan els valors, l’educació i els valors, són necessaris per tirar endavant’. Al llarg del seu discurs, ha carregat tant amb el ‘bonisme’, ‘l’igualitarisme’ o el ‘multiculturalisme’ d’algunes esquerres, com també contra el ‘catalanisme sucursalista i regionalista’.

Puigcercós ha apostat per actualitzar valors republicans clàssics, com la llibertat, que entén com a ‘no dominació’. De fet, ha carregat contra aquells ‘neocons’ que ‘han portat fins a situacions extremes’ la ‘llibertat negativa’ que propugnen els liberals. També ha advocat per la ‘responsabilitat’ com a ‘valor fonamental’ i per ‘l’educació’ com a ‘gran pilar que fonamenta una societat lliure, responsable i crítica’.

El líder republicà ha fet una clara defensa de la família com a ‘unitat bàsica de convivència’, que veu ‘massa denostada per determinades esquerres i massa monopolitzada per la dreta’. ‘No podem renunciar al seu paper de transmissió de valors’, ha assenyalat, tot i afegir que el concepte de família ‘ja no és només el concepte tradicional nuclear’, sinó que ‘ha evolucionat’.

A més, creu que les famílies ‘han de recuperar el principi d’autoritat, que no d’autoritarisme’, ja que ‘els pares i mares tenen deures vers la societat i no poden delegar en aquesta tota l’educació dels fills’. De fet, Puigcercós ha carregat contra el ‘mal costum de l’esquerra’ d’una ‘nefasta concepció de l’autoritarisme’ que ha portat ‘a molts pares a no saber dir no als seus fills’.

El dirigent independentista també vol ‘recuperar l’autoritat i la disciplina’ per als mestres. Puigcercós creu que cal superar un ‘foment de la igualtat’ en l’educació que ha portat a un ‘igualitarisme’ que ‘acaba igualant per baix i anul·lant les potencialitats d’aquells que són més capaços’.

Pel que fa a la immigració, Puigcercós ha situat la cultura i la llengua catalanes com a ‘nucli de socialització’. ‘El català és un requisit per aprofundir en la llibertat dels nous catalans a partir de la igualtat d’oportunitats amb els autòctons’. Puigcercós ha rebutjat el ‘multiculturalisme’ i ha fet una aposta per la laïcitat com a ‘indispensable en una societat com l’actual’. El president d’ERC ha advocat per ‘protegir les religions’, però a partir d’una ‘esfera comuna i neutra’.

El president d’ERC ha assegurat que els reptes plantejats ‘només es pot afrontar des del patriotisme civil’.

Unes 400 persones han assistit a la conferència, entre els quals hi havia el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, amb qui Puigcercós podria competir en unes eventuals primàries per ser candidat a la presidència de la Generalitat, i la plana major del partit. També hi havia representants d’altres formacions, com el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, el secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí i la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras. No hi havia cap representant d’ICV, del PPC ni C’s. També hi havia representants de diverses entitats socials i econòmiques.

Puigcercós no ha fet cap referència explícita a la seva possible candidatura per presidir la Generalitat, tot i que sí ha fet una referència velada al seu futur. ‘Com a president d’ERC, ahir, avui i allà on em porti el futur, sempre el meu pensament, les meves paraules, les meves accions, el meu treball és i serà desenvolupar la República Catalana, que som tots, fins a la plena sobirania’. Una república, ha dit, que s’ha de ‘cimentar en valors’.