Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Puigcercós lamenta que la Comissió Mixta de finançament fos un “monòleg”

|

- Publicitat -

‘Havíem de passar al diàleg, i continuem en el monòleg’, ha lamentat Puigcercós en una conferència al Fòrum Europa. El secretari general d’ERC ha lamentat que a la reunió no hi assistit ni el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ni el secretari d’estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, i enviessin persones ‘respectables però amb poca incidència política’, mentre es va ‘contrarellotge’.

Puigcercós ha remarcat que el ‘monòleg’ el determina l’Estatut, però que tot i això cal reclamar ‘diàleg’ i ‘condicions d’igualtat’ en la negociació, ‘que no s’estan donant’. El dirigent republicà ha assegurat que l’Estatut del 30 de setembre permetia ‘passar al diàleg, de tu a tu’, com el que té Euskadi, tot i que no fos el concert econòmic. Tot i això, ha lamentat el ‘tacticisme posterior’ del PSC, anunciant que presentarien esmenes, i amb el pacte Mas-Zapatero, on ‘es va perdre el principal, aquest element de tenir capacitat de negociació’.

Publicitat

El secretari general d’ERC ha carregat contra el sistema de finançament actual i, pel que fa al que preveu l’Estatut, ha alertat que el que es guanyi amb l’increment en la cistella d’impostos ‘es pot perdre amb el fons de suficiència’, ara positiu per a Catalunya, però que el govern espanyol va advertir que passaria a ser negatiu.

A més, ha carregat contra ‘l’essència perversa’ del sistema, ja que Catalunya faci l’esforç fiscal que faci ‘sempre tindrà el mateix model de tancament’, per estar dins del règim comú. Per això, ha apostat perquè Catalunya ‘canviï d’empresa’, passant de ‘l’Espanya SL amb seu a Madrid’, a la ‘Unió Europea SA, amb moltes seus socials’, i ‘avançar cap a la multidependència’.

Puigcercós ha lamentat la intenció de l’Estat de mantenir el 50% dels recursos a les seves mans, un fet que ha atribuït a voler ‘mantenir’ alguns ministeris, com el de Sanitat, Habitatge o Cultura, que creu que no tenen raó de ser perquè ‘les competències estan transferides a les CCAA’.

‘Quatre debilitats’

Durant la conferència, Puigcercós ha apostat perquè Catalunya superi ‘quatre debilitats’ que considera que té actualment. La primera és el ‘tacticisme’ dels partits catalans, que l’han de superar i ‘buscar elements comuns a l’hora de negociar amb l’Estat el que sigui’. La segona debilitat és la ‘falta d’empenta’ dels agents socials i econòmics, a qui ha demanat un ‘revulsiu’ i que agafin ‘musculatura’. En aquest sentit, veu positiu l’acte que es va fer al IESE per reclamar els aeroports, però creu que va arribar ‘a deshora’.

La tercera debilitat és superar la dependència del mercat espanyol amb una internacionalització de l’economia catalana, fet que considera que va en sentit positiu en aquests moments. Finalment, Puigcercós creu que la quarta debilitat és que ‘part important dels catalans’ interpreten la realitat des de Madrid, i no des de Catalunya, posant com a exemple el debat ‘Rajoy sí, Rajoy no’, que es va produir en les eleccions generals en part de la societat catalana, enlloc de ‘Magdalena Álvarez sí, Magdalena Álvarez no’.

Puigcercós ha reclamat tenir present ‘l’axioma’ que ‘a més sobirania, més capacitat de negociació per a Catalunya, més benestar, prosperitat, oportunitats i llibertat’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut