Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Puigcercós diu a CiU, PSC i ICV que cal oblidar-se de refer Espanya i apostar per la independència

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha llençat aquest dissabte un missatge clar a CiU, PSC i ICV-EUiA després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC). ‘No hi ha res a reformar, no hi ha res a pactar, res a salvar. No ens lamentem, no perdem més el temps’, ha reclamat Puigcercós en un discurs que ha realitzat durant la festa d’ERC Republicat. El líder republicà ha defensat que ara cal oblidar-se d’Espanya i del Constitucional, que ja són ‘passat’, i mirar el futur amb optimisme, canalitzant positivament la humiliació i la rancúnia que estan acumulant ara els catalans. ‘Oblidem-nos del pacte constitucional, no hi ha hagut mai cap pacte constitucional, va ser una imposició’, ha dit.

Redacció
Redacció 04/07/2010

En el primer acte d’ERC després de la sentència de l’Estatut, el president republicà s’ha dirigit a CiU, PSC i ICV-EUiA per advertir-los que ‘ja no hi ha res a reformar, res a pactar, res a salvar’ un cop el TC ha retallat el text català. ‘No ens lamentem, no perdem més el temps’, ha demanat Puigcercós a la resta de partits i a tots els catalans. Ha admès que ara els ciutadans se senten ‘humiliats’, però ha reclamat que aquesta energia, aquesta ‘rancúnia’ acumulada es canalitzi positivament en la lluita per la independència, l’única sortida que té ara Catalunya, al seu parer.

‘Mirem el futur, oblidem-nos del TC, oblidem-nos de refer Espanya i del pacte constitucional. No hi ha hagut mai pacte constitucional, va ser una imposició’, ha continuat Puigcercós, que ha apuntat que el futur està en mans dels catalans, i no cal ja mirar cap a Madrid. ‘No perdem ni un minut, cada dia la nostra feina és convèncer un català més’, ha indicat.

Acompanyat per pesos pesats del seu partit en la festa ‘Republicat’, Puigcercós ha dit als militants i simpatitzants d’ERC que ara cal un esforç extra per convèncer més i més catalans sobre la conveniència de la independència, perquè el TC i Espanya són ‘passat’. ‘Oblidem el TC, no hi ha res a fer. Demostrem el rebuig? Ja l’hem demostrat’, ha reiterat.

Així, segons Puigcercós, la manifestació del 10 de juliol no és el final del camí, sinó que el procés cap a la independència comença ara. I com més aviat s’aconsegueixi aquest objectiu, més aviat sortirà Catalunya de la crisi. Perquè segons el president d’ERC, el centralisme espanyol ha agreujat la crisi, perquè viu dels monopolis, dels impostos dels catalans i d’asfixiar l’economia productiva. ‘Espanya és crisi i Espanya ens enfonsa’, ha conclòs.

Per això, ha reclamat als militants d’ERC que parlin amb aquells catalans que encara miren cap a Madrid esperant ‘engrunes’ i donin el pas cap a la independència. De fet, ha explicat que ja li va dir al president de la Generalitat, José Montilla, que s’hauria d’estalviar el viatge a la capital espanyola i apostar per la ruptura, perquè ‘un bon divorci és la millor solució’.

Això sí, Puigcercós ha advertit que els espanyols lluitaran fins el final per evitar les aspiracions catalanes. ‘No ens ho posaran fàcil perquè viuen de nosaltres’, ha apuntat el líder republicà. De fet, ha anat més enllà i ha assegurat que Espanya no és viable sense els Països Catalans, i ho demostren els milers de directius i alts càrrecs espanyols, que no volen que Catalunya gestioni els seus aeroports o les Rodalies perquè ‘han de continuar pagant els seus apartaments a la ‘sierra”.

Un altre factor a favor de la independència, segons Puigcercós, es la conjuntura internacional. I és que el president d’ERC ha recordat que el context internacional era molt desfavorable els anys 1714 i 1936, però ara Europa no barrarà el pas a Catalunya.

Abans de Puigcercós, han intervingut al míting el president de la federació de Barcelona, Oriol Amorós, i el president del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona i del consell nacional d’ERC, Jordi Portabella, que ha destacat el fracàs de l’autonomisme de CiU i del federalisme del PSC. ‘Ni autonomisme ni federalisme, s’ha acabat. S’han posat a la boca del llop i el llop els ha engolit’, ha dit sobre la federació nacionalista i sobre el partit dels socialistes.

Han assistit a l’acte la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó; el president del Parlament, Ernest Benach; el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i el diputat a Madrid Joan Tardà, entre d’altres.