Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Puigcercós demana explicacions a Nadal i Castells pel cas ‘Pretòria’

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha demanat als consellers Joaquim Nadal i Antoni Castells que ‘donin explicacions’ sobre el cas Pretòria que investiga una suposada trama de corrupció urbanística. Després de l’aixecament del sumari i d’haver-se conegut uns suposats contactes entre ells i alguns dels imputats, el republicà diu que ‘calen explicacions i que el Govern les haurà de donar’. Perquè ‘estic convençut de la seva honorabilitat, crec que han de sortir a donar explicacions’, ha conclòs Puigcercós fent referència als dos consellers socialistes en una entrevista a RAC1. El líder republicà afegeix però que ‘no sap’ si cal una nova comissió d’investigació com demana CiU.

Redacció
Redacció 01/06/2010

Puigcercós ha reconegut que el titular de Política Territorial i Obres Públiques va passar ‘una situació molt incòmode’ durant les primeres hores en què van sortir a les llum unes converses telefòniques entre els exconsellers de CiU i imputats en el cas, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra. En elles es feia referència a un tal ‘Quim’ que, tot i que alguns mitjans van entendre primer que es podria tractar del conseller Nadal ‘finalment es va saber que es tractava d’en Quin Llach’, explica el líder republicà, fent referència a l’extresorer del PSC, actual director gerent de la Fundació Ernest Lluch, membre del patronat de la Fundació Rafael Campalans i membre de l’executiva del PSC i que segons, els documents desclassificats, podria estar doncs suposament vinculat amb el cas.

Malgrat tot però, Puigcercós és del parer que tant Nadal com el seu homòleg al capdavant de la conselleria d’Economia i Finances, Antoni Castells, també citat en les comentades converses telefòniques, ‘hauran de donar les explicacions’ pertinents. I assegura que ‘ells mateixos’ ho faran i que per tant, ‘no creu que calgui forçar la seva compareixença’.

Finalment, Puigcercós s’ha mostrat ‘indignat’ perquè es pretengui ‘posar a tothom’ en el mateix sac de la corrupció i ha criticat durament que en la portada d’un diari aparegués la imatge de la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila (ERC) com un dels ‘contactes’ dels Pretòria quan ‘ella no ha tingut cap tipus de relació amb cap d’ells’.

‘No podem permetre la generalització’, afegeix el líder d’ERC, ‘ni tothom és igual ni tothom cau a les xarxes’. ‘No hi ha partits honestos o deshonestos sinó actituds i persones honestes i deshonestes’, ha conclòs amb rotunditat, tot lamentant que en els casos de corrupció com aquests el principal perjudicat és sempre el votant d’esquerres i per tant els partits d’esquerres.