Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Puigcercós crida PSC i ICV a confiar ara en l’independentisme un cop demostrat que l’Espanya federal és inviable

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha fet una crida als seus socis del Govern, PSC i ICV, perquè facin confiança al projecte independentista un cop el Tribunal Constitucional espanyol ha deixat clara la inviabilitat del federalisme. En un debat titulat ‘L’esquerra nacional, motiu de canvi polític a Catalunya’, Puigcercós ha demanat d’aquesta manera que de la mateixa manera que ERC va fer confiança al federalisme el 2003, ara el que ha anomenat l’esquerra federalista hauria de tornar el favor als republicans. El líder d’ERC ha reclamat una aposta per refundar l’esquerra nacional catalana des d’una òptica catalana ‘autocentrada’.

Redacció
Redacció 30/06/2010

‘Si nosaltres varem acompanyar la proposta federalista, ara toca que aquells que optaven per un model d’Estat federal que en aquests moments és un impossible, ens facin confiança a nosaltres en el projecte independentista’. D’aquesta manera Puigcercós, en una crida que allunya ERC de l’equidistància, ha instat els socis del Govern d’ERC a tornar-li el favor del 2003.

Per Puigcercós, ara que el Tribunal Constitucional ha deixat clar que l’Espanya federal és ‘impossible’, cal que els partits de l’esquerra catalana apostin no per reformar l’estat espanyol, sinó per fer una ‘proposta d’estat’ català. Es tracta que l’esquerra catalana aposti per una refundació basada en un projecte ‘autocentrat’ a Catalunya ‘sense dependències ni condicionants’ espanyols.

Després que el líder d’ERC deixés ben clar aquest dimarts que no pensa acatar la sentència del TC i que cal obrir una transició cap a la constitució d’un estat català, hores més tard ha fet un pas més i ha instat els socis del tripartit a ‘acompanyar’ la formació independentista en el projecte d’emancipació nacional. Ha augurat que en els propers mesos a Catalunya s’iniciarà inevitablement un ‘canvi polític, que no electoral’ que serà ‘imparable’ que el TC ha ‘precipitat’.

Puigcercós ha fet aquesta crida en el marc d’un acte a l’auditori Axa-Winterthur de Barcelona on ha debatut sobre el paper de l’esquerra catalana amb l’advocada Gemma Calvet i el director del CCCB, Josep Ramoneda. El debat l’ha moderat el conseller Joan Manuel Tresserras, que ha alertat de la ‘crisi d’Estat’ que ha generat la sentència d el’Estatut.

L’acte ha aplegat entre el públic a personalitats significades del federalisme català com l’exconseller socialista Ferran Mascarell, els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, a més de Jordi Coca, Elisabet Pallarès, Antònia Gil, Rafel Nadal i Miquel de Palol, a més de diversos dirigents d’ERC com el conseller Jordi Ausàs, Anna Simó i Jordi Portabella, entre altres.

Puigcercós i Tresserras no han desaprofitat l’acte per reivindicar el paper d’ERC en el procés de ‘transformació’ del país amb la seva aposta estratègica que el líder d’ERC ha reiterat que ha permès ‘cosir el PSC a la nació’ com demostra que els socialistes catalans s’hagin sumat a la manifestació unitària promoguda per Òmnium Cultural de rebuig a la sentència de l’alt tribunal espanyol. ‘Catalunya és un sol poble i ja no hi ha marxa enrere’, ha asseverat.