Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Puigcercós certifica la fi del trajecte amb el PSC

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha donat aquest divendres per acabat el ‘gran trajecte’ compartit amb el PSC i el tripartit, després que constatar que els socialistes catalans no volen continuar el camí cap a la independència. El republicà ha fet aquestes declaracions després que aquest mateix dimecres el president de la Generalitat, José Montilla, digués a Puigcercós que no l’acompanyaria en aquesta via. ‘Hem fet una gran feina durant aquests set anys, un gran trajecte’, ha dit, però ‘hi ha moments que part dels trajectes ja no són compartits’.
El líder d’ERC ha apostat buscar la unitat i creu que ‘hi ha un mínim’, ja que ‘la majoria de la cambra està d’acord en què som una nació’ i que ‘nosaltres decidim’, recordant el lema del 10-J.

Redacció
Redacció 16/07/2010

Puigcercós diu adéu a Montilla. Els camins dels dos partits que lideren ja no poden fer més el camí conjunt. Així ho ha expressat Joan Puigcercós en el ple monogràfic al Parlament de Catalunya. El líder republicà ha declarat que ‘el gran trajecte’ d’Esquerra i PSC ha acabat, i que ara és el moment de continuar el camí cap a la independència.

Per al president d’Esquerra ‘hem d’iniciar la transició cap a un estat propi’ però ‘no volem fer-ho sols. Volem anar acompanyats per milers de ciutadans i per aquesta cambra’, i ha demanat als altres grups que ‘siguem clars i deixem de bada el tacticisme’. Tacticisme que ha atribuït a una pugna entre CiU i PSC per l’espai autonomista. Davant d’aquest fet, Puigcercós ha advertit que ‘només avançarem si vostès es mouen’, ‘si el PSC trenca les cadenes amb el PSOE’ i ‘CiU deixa de fer de lobby a Madrid. Si hi ha les mans lliures per avançar’. El líder d’ERC ha explicat també que és partidari d’una resolució unitària que deixi clar el rebuig a la sentència i ha anunciat que presentaran una resolució que respon al que demanava la immensa majoria de catalans el 10 de juliol.

Emulant el mite de Sísif
Puigcercós, que ha recordat que als anys 80 Esquerra va donar suport a CiU ‘en un moment de construcció important’ i el 2003 va conformar un govern d’esquerres per fer un nou Estatut, ha assegurat que ‘la gent està fatigada’ i, en aquest context, s’ha referit al mite grec de Sísif, condemnat a arrossegar una pedra enorme per una pendent costeruda, però abans d’arribar al cim la pedra sempre rodava cap avall.