Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Puigcercós certifica el final d’etapa amb el PSC

El president d’Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha assegurat que no repetiran l’aliança post electoral amb els socialistes catalans perquè s’ha arribat a un final de trajecte en què ‘ells han baixat a l’estació federalista, que no existeix, i nosaltres continuem cap a la independència’, ha afirmat en una entrevista al diari ‘Avui’ i a ‘El Punt’. De fet, ha insistit en què ha estat el PSC ‘qui ha baixat del tren i no ERC’. El president d’Esquerra ha assegurat que només pactaran ‘amb aquells que vulguin dur a la pràctica una consulta sobre el futur de Catalunya’. ‘Només amb aquells que vulguin fer un referèndum d’independència’, ha recalcat. Així mateix, ha remarcat que ‘no governaran a qualsevol preu’.

Redacció
Redacció 25/07/2010

Puigcercós afirma en el transcurs de l’entrevista que el Govern ‘ha complert bona part de la seva agenda’ i que ‘passat l’estiu, tot i que és una decisió del president, ens sembla que hem d’anar a eleccions’. Segons Puigcercós, el Govern ‘s’ha acabat’ i s’ha ‘fet un trajecte conjunt que ha arribat fins aquí’. ‘Però el Govern ha de governar fins al darrer dia’ i ‘hem d’acabar tècnicament bé, fins al final’, ha dit.

El líder d’ERC s’ha mostrat ‘més que satisfet’ amb el Govern d’Entesa i ha dit que no compartia que la seva aposta hagi estat un fracàs. En aquest context, ha destacat que el seu partit ‘ha fet una feina molt important’. En aquest sentit, ha destacat que ‘amb el PSC i ERC, el Govern ha fet allò que els governs de Jordi Pujol no van fer en els darrers quinze anys’. Ha posat com a exemples que s’ha blindat la immersió a l’escola, s’ha fet la llei del cinema, la llei d’acollida i la llei de consum’. Ha indicat que el PSC ha fet un trajecte comú amb ERC tirant endavant aquestes normatives. No obstant això, ha afirmat que s’ha ‘arribat a una estació i ells baixen. Diuen que cap al federalisme. Nosaltres, en canvi, continuarem fins a la independència. Qui ha baixat del tren és el PSC, no ERC’.

Puigcercós ha reconegut que ‘aquests set anys han valgut la pena’ i ha destacat que ‘han cohesionat socialment el país’. Preguntat per si era incòmode conviure uns mesos amb un govern que dóna per acabat, el líder d’ERC ha admès que ‘genera la mateixa incomoditat que tens durant la legislatura, quan no tothom pensa igual’.

Sobre si se sentirien més còmodes amb CiU que amb el PSC, Puigcercós ha manifestat que si CiU no es defineix, no. ‘Fan frases parlant de canvis de rumb, de noves estratègies, de nous camins, però en el fons no diuen res’, ha recalcat.

‘CiU salva Zapatero’

En aquest context, el president d’ERC ha criticat que el PSC ‘té una hipoteca, que és la seva relació amb el PSOE. Però CiU en té una altra de molt gran’, ha afegit. De fet, ha destacat que ‘el jutge del cas Millet està esperant que arribin els informes i les proves de l’Agència Tributària, i resulta que no acaben d’arribar mai. I no sé si és casualitat que això passi mentre Duran i Lleida està salvant contínuament el sostre de despesa del govern espanyol, o el decret llei de mesures econòmiques’, ha insinuat. Ha insistit en que ‘un jutge demana unes proves que podrien anar contra CiU i la tramesa es va endarrerint. I resulta que casualment el partit que està tot el dia salvant el Ministeri d’Economia i Hisenda és CiU’. ‘En poques setmanes a Madrid han aprovat una llei de ports que recentralitza competències o una llei de l’audiovisual que amenaça el model de televisió pública de Catalunya, per posar-li dos exemples’, ha declarat. ‘Aquí hi ha massa interessos’, ha criticat. ‘Per què CiU critica a Zapatero i sempre l’acaba salvant?’, ha preguntat.