Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Puigcercós assegura que el Govern espanyol intenta escaquejar-se de pagar el que toca a Catalunya

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós, ha dit avui que l’estira i arronsa entre els govern estatal i la Generalitat respecte del finançament és ‘la cançó de l’enfadós, el govern espanyol el que intenta és no pagar.’

Puigcercós ha assegurat que el govern espanyol ‘està jugant a què acceptem el que ens donin. I clar, cada vegada que ho ajornem, la sensació de crisi va en agument.’ Puigcercós ha defensat que el Govern ha d’aguantar i que no es pot acceptar qualsevol proposta.

Redacció
Redacció 30/10/2008

Puigcercós ha recordat, en una entrevista a RAC1, que sempre han dit que més val un ‘no acord’ que un mal acord i ha celebrat la posició del Cercle d’Economia al respecte. Puigcercós ha aprofitat per recordar que quan es va negociar l’Estatut ‘no els vam sentir, el sector empresarial amb l’estatut va estar molt fred. Aquesta vegada crec que hi ha consciència que la patronal d’aquest país molt poca cosa pot esperar de Madrid mani qui mani’, ha dit. També ha descartat que convocar eleccions anticipades solucioni res si el Tribunal Constitucional retalla l’Estatut i no s’aconsegueix un bon finançament. En canvi, s’ha mostrat més partidari d’un govern de concentració: ‘És una possibilitat que no descarto i que em sembla correcta’ tot afegint que és buscar una solució col·lectiva sobre un TC que passarà per sobre de la voluntat col·lectiva del poble i del Parlament de Catalunya. ‘No sé com hauria de ser aquest govern de concentració però és important prendre decisions comunes per fer front a Madrid’ ha dit.

Respecte de la polèmica dels cotxes oficials ha assegurat que forma part d’una campanya orquestrada per la ‘caverna mediàtica’ de Madrid. ‘Quan es publiquen les balances fiscals i hem de negociar el finançament, quan surt que Catalunya és maltractada, la campanya de la caverna mediàtica no és una qüestió de finançament sinó de malbaratament de recursos.’ Ha explicat que es fa servir una doble moral quan es tracta de Catalunya i que és el mateix ‘tam-tam que vam patir amb la negociació de l’Estatut. El missatge implícit és ‘per què els catalans volen finançament si malbaraten els diners?’, ha explicat.

Respecte de l’acostament Carod-Puigcercós ha dit que els que en parlen saben més del partit que ell. ‘Jo crec que hi ha més pa que formatge’ ha dit, afegint que la prioritat ara no és aquesta i que en un moment en que es negocia el finançament, que s’espera a veure què passa al TC i que hi ha una crisi econòmica galopant, seria irresponsable convocar unes eleccions anticipades.

Puigcercós ha explicat que ara ha canviat la concepció dels pressupostos i que anem al dèficit. Ha afirmat que quan hi ha temps de crisi, els governs han d’apostar en inversió en infraestructures i en política social. Ha assegurat que han fet uns pressupostos ‘resistencialistes, independentment del finançament perquè si ho haguéssim fet, hauríem begut oli’, ha assegurat.

Puigcercós, que aquest vespre pronuncia una conferència a l’auditori de la ONCE ha dit que parlaria del que no es pot parlar mai perquè els temes urgents ho impedeixen. ‘Vull parlar d’educació, de les famílies, de la igualtat de gènere, de la immigració i de drets i deures, sovint parlem de construir estat, l’independentisme és construir estat però quin estat i quins valors?’.